Del 1 – Investeringsprofil & mål

Då var det äntligen dags.

På kontot sitter 20 000 kr och första investeringarna i kryptovalutor sker idag. Varje förändring i portföljen kommer att följa de investeringsregler jag presenterar lite längre ner och förhoppningsvis ska det ge positiv avkastning i längden. Men det primära målet med investeringarna är att skapa kunskapsmässig positiv avkastning.

Det är även så jag kommer driva bloggen. Att ge idéer, inspiration och kunskap inom investeringar på blockkedjan. Kanske även en del varningar. Självklart vore det trevligt med en viss förtjänst – men det är för att lära mig mer som jag bloggar och investerar. Bloggen blir därmed ett sätt att skriva ner egna tankar och följa dem över tid.

Se inte investeringarna som finansiella råd utan som ett sätt att sprida kunskap om kryptovalutor och bredda synen på vad blockkedjetekniken kan innebära för framtiden. För kryptovalutor är så extremt mycket mer än bara Bitcoin…

Om mig:

Jag blev intresserad av kryptovalutor under sommaren 2017. Inte oväntat då ”vanlig” media då tämligen exploderade gällande antal artiklar om Bitcoin. Mycket få artiklar handlade däremot om annat än just den valutan.

Min erfarenhet av investeringar i kryptovalutor är alltså inte lång. Däremot har jag alltid haft stort intresse för alternativa investeringar med allt från P2P-lån till crowdfunding. Bloggen passar nog därför dig som inte tidigare investerat i kryptovalutor eller som precis börjat.

Första investeringen kommer bli 100 Euro i Bitcoin men att stanna på den valutan vore tråkigt. Det går exempelvis att låna ut pengar, investera i fonder, gå med i ICO osv…Det finns så många olika vägar att testa. Investeringsprofilen kan därmed sammanfattas med ”Learning by doing”.

Investeringsmål

  • Ekonomiska

    Portföljen skapades 14/11-2017 och bestod då av 20 000 kr. Det ekonomiska målet är att få en årlig positiv avkastning på ca 20-25%. Det kan låta extremt lite när kryptovalutor ökat flera hundra procent under 2017. Men för det första varar inte uppgångar för evigt och för det andra är inte det huvudsakliga målet att öka så mycket som möjligt i värde.

    Värdeuppgång ger däremot möjligheten att sprida investeringarna till flera olika investeringsformer, vilket därmed tydligt kan presenteras på bloggen. Jag räknar med vissa ekonomiska framgångar – och en del kraftiga bakslag. Den ekonomiska utvecklingen presenteras i varje blogginlägg samt längst ner på denna sida.

  • Kunskapsmässiga

    Bästa sättet att lära sig något är att testa sig fram på riktigt. Så har jag resonerat med andra investeringar och det är även vad som gäller med denna portfölj. Målet är att hela tiden testa en ny wallet, en ny exchange, välja nya investeringsvägar osv. Att öka mina kunskaper inom kryptovalutor är det primära vilket förhoppningsvis ska mynna ut i en bred, nyfiken och inspirerande blogg.

Investeringsregler

1. Investera bara vad du har råd att förlora

Kryptovalutor har en enorm volatilitet, dvs. kurserna svänger rejält både upp och ner. Risken är stor (och även möjligheten) så se till att först ha ett kortsiktigt sparande, långsiktigt sparande, ekonomisk buffert m.m. innan investering sker i kryptovaluta.

Jag kommer att investera 20 000 kr med början av november. Oavsett utveckling kommer inte mer kapital att sättas in. Då blir det även enkelt att se dess procentuella utveckling över tid

2. Investera bara i det du förstår – eller vill lära dig att förstå

En gyllene regel inom handel med värdepapper är att aldrig investera i något man inte förstår. Det håller jag med om. Det gäller både vilka värdepapper man handlar med – och vilka bolag man köper aktier i.

Jag kommer enbart att investera i kryptovalutor, fonder m.m. där jag förstår struktur och funktion. Det finns mängder av kryptovalutor som lovar guld och gröna skogar men där det är svårt att se vilken egentlig fördel de skapar. Detsamma gäller inte minst ICO. Jag ska antingen förstå – eller inse att jag kan lära mig om jag sätter in mig i ämnet. Dess fördelar har jag därmed tänkt presentera i mina blogginlägg.

3. Lägg inte alla ägg i samma korg

Att investera i kryptovalutor (och tillhörande investeringar) är mycket riskfyllt. Att lägga hela sin investering på en enda valuta är än mer riskfyllt. Det finns ingen anledning att öka risken.

Jag kommer max investera 30% i en valuta. Under kortare tid kan större procentuell fördelning uppstå men då enbart för att kunna använda en valuta för att köpa en annan. Varje köp/försäljning sker på jämna 100 Euro, förutsatt att inte hela innehavet ska säljas.

Välkommen att följa min resa!

AKTUELLT INNEHAV:
Likvid: 900
BTC: 0,01322
DASH: 1,66815
LTC: 1,62027
SALT: 56,90069