Del 11 – Etoro / Plus500 eler IQ Option?

Har under två veckor testat Etoro, Plus500 och IQ Option. Tjänsterna är lika på så sätt att man kan investera i CFD:er som bgyger på kryptovalutor via dessa plattformar. Men det finns stora skillnader mellan tjänsterna. Vilken tjänst som passar bäst beror mycket på hur stort belopp som ska investeras, hur länge man tänker hålla sitt innehav och vilka avgifter man kan acceptera. Här kommer min utvärdering.

Samma grundfunktioner

bull bear

Oavsett plattform har du dessa två fördelar:

 • Välja Köp eller Sälj-positioner

Du kan antingen köpa kryptovaluta/CFD som direkt följer valutans utveckling eller teckna Sälj-positioner vilket gör att du tjänar pengar om valutan faller i värde. Om valutan istället sjunker i värde riskerar du dock att förlora ditt kapital. Du kan alltså tjäna respektive förlora pengar oavsett hur du tror att kursen kommer att röra sig i framtiden.

 • Handla direkt mot SEK/Euro

Efter att du registrerat dig och verifierat din identitet är det mycket enkelt att sätta in pengar och komma igång. Du får tillgång till 5-15 olika kryptovalutor och det är lika lätt att sätta in pengar och handla som det är att sälja/stänga positioner och ta ut pengarna.

Plus500 logo

Plus500

Språk och valuta – Plus500 är på svenska och handel sker i SEK.

Insättning – Lägsta insättning är 1000 kr. Lägsta uttag är 850 kr.

Tjänst –  CFD-handel vilket betyder att värdet på dessa kontrakt följer underliggande kryptovalutas värde. Handel erbjuds i sju olika kryptovalutor.

Pris – Mycket låg spread – spreaden varierar. Overnight Fee uppstår om man håller sin position öppen över natten – den är däremot extremt liten. Ytterligare avgifter kan tillkomma och du hittar en fullständig prislista på Plus500s webbplats.

Handelsfunktioner:

 • Stop Loss – Det går att ställa in att positioner ska stängas vid en viss förlust eller vinst.
 • Hävstång – Det är automatiskt hävstång på positionerna. Du kan alltså inte välja nivå på hävstång eller välja att handla utan denna effekt. En vanlig nivå är 1:5 vilket betyder att kursförändringar femdubblar hur värdet ändras på CFD. Den högsta möjliga hävstången är i dagsläget 1:30. Den möjliga hävstången varierar dock mellan olika instrument – till exempel är den 1:2 för just kryptovalutor. Därför rekommenderar vi att du läser på om detta på Plus500s webbplats.
 • Automatiskt avslut –Det finns instrument som stängs automatiskt när deras utgångsdatum är nådda. Du kan alltid kontrollera om det finns ett utgångsdatum och när det i sådana fall äger rum genom att klicka på instrumentets detaljinformation.

76.4% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

Min kommentar:

tumme uppPlus500 lämpar sig i mitt tycke främst för daytraders som vill försöka dra nytta av stora kursförändringar i kryptovalutor. Med den automatiska hävstången kan du potentiellt sett göra en stor vinst på kort tid, men hävstången innebär samtidigt att risken mångdubblas på en redan mycket riskfylld marknad. En sådan hävstång gör alltså att du även riskerar att förlora stora summor pengar om kursutvecklingen skulle gå åt andra hållet.

Det hade varit en fördel om de erbjudit valbar hävstång så att man kunnat handla utan denna maximeringseffekt. Betyget dras även ner av det fajtyn att det finns instrument som stängs automatiskt på grund av att de löper ut.

tumme nerKryptomarknaden har en extrem volatilitet och är det är svårt att avgöra utvecklingen på lång sikt. Vid handel på Plus500 blir volatiliteten fem gånger så stor och det krävs att man kan avgöra utvecklingen på kort sikt. Det kan visa sig vara lyckosamt för den som klarar detta, men de allra flesta som försöker tajma marknaden misslyckas och förlorar därför pengar.

Passar dig som…

Du älskar snabba kursändringar, multiplicerar gärna vinsterna och förlusterna och handlar med mycket korta intervaller.

Mitt innehav:

Kommer testa Plus500 ett litet tag till. Eventuellt för att ta Sälj-positioner på en fallande marknad. Men det ser inte ut att bli min favorithandelsplats.

Här kan du läsa mer om Plus500

 

IQ Option

Språk och valuta – Plattformen är på svenska men handel sker med Euro.

Insättning – Lägsta insättning är 100 kr. Lägsta uttag är 20 kr.

Tjänst –  Handel sker i både riktig kryptovaluta och CFD. Den mesta handeln sker däremot i CFD.  Här finns 12 kryptovalutor att välja på.

Pris – Fast avgift på 3,5% av beloppet plus en spread på 5 – 15 %

Lägsta summa för investering – 1 Euro

Handelsfunktioner:

 • Stop Loss – Du kan avgöra att en position ska stängas vid en viss nivå (vinst eller förlust)
 • Hävstång – IQ Option erbjuder inte hävstångseffekt vid handel med kryptovaluta. Det går däremot att välja vid handel med aktier, valutor m.m.
 • Automatiskt avslut – Du kan hålla en position hur länge som helst, däremot stängs den alltid automatiskt om förlusten är 95%.
 • Lägga order – Det är möjligt att lägga order som innebär att en position öppnas om kursen på underliggande valuta når en viss nivå.

Min kommentar: När jag började prova IQ Option genomförde jag klassisk valutahandel, dvs tog positioner gällande om exempelvis USD skulle öka/sjunka i förhållande till Euro. När denna handel sker är det en liten spread och ingen annan avgift. Denna marknad är den största marknaden hos IQ Option.

tumme nerSen valde jag att gå över till krypto och insåg att avgifterna där var betydligt högre. När jag började handla var den fasta avgiften på 10 % av beloppet plus en spread. Det har de sedan sänkt till 3,5 % plus spread. Att betala 3,5 % när en position öppnas (gratis att stänga) kan vara acceptabelt med tanke på de avgifter som exempelvis Coinbase tar vid köp och försäljning. Men avgift plus spread gör att kursen måste gå upp ca 10% innan jag ens är på noll.

Dtumme uppen stora fördelen med IQ Option är däremot att man kan investera så små summor. Med lägsta insättningssumma på 100kr och minsta investering på 1 Euro kan ”vem som helst” prova på att handla med krypto.

En annan fördel är att de har fler kryptovalutor än både Etoro och Plus500.

Passar dig som…

Att handla med kryptovaluta på IQ Option passar dig som har små belopp att investera. Vill du exempelvis sätta 1000 kr på NEO kan det vara billigare att göra det via IQ Option än att köpa valuta via Coinbase och sedan skicka denna till en kryptobörs där NEO kan köpas. Kom ihåg att IQ Option enbart har köpavgift mot exempelvis Coinbase som både har köp och säljavgift.

Mitt innehav:

IQ Option är min handelsplats för handel med klassisk valuta. Jag har testat att köpa/sälja krypto via dem men avgift och spread är för stor utifrån de belopp jag handlar med. Eventuellt använder jag mig av tjänsten om jag av någon anledning vill ha Sälj-position på kryptovaluta som inte går att få på exempelvis Etoro.

Här kan du läsa mer om IQ Option

etoroEtoro

Språk och valuta – Plattformen är på svenska men handel sker med USD.

Insättning – Lägsta första insättning är 500 USD, sedan 50 USD. Lägsta uttag är 50 USD

Tjänst –  Köp av kryptovaluta sker i riktiga kryptovalutor. Sälj-positioner sker i CFD. Erbjuder handel i sju kryptovalutor.

Pris –  Spread på 2-5%. Vid Sälj-positioner uppstår en Overnight-avgift (extremt liten)

Lägsta summa för investering – 200 USD

Handelsfunktioner:

 • Stop Loss – Stop Loss vid kursnedgång är inte möjlig. Det går däremot att automatiskt stänga en position vid en viss nivå vid vinst.
 • Hävstång – Det är inte möjligt att handla med hävstång så länge som handel sker med kryptovaluta.
 • Automatiskt avslut – Behåll dina positioner så länge du vill. Jag har inte hittat något om automatisk stängning.
 • Följa andra – Det unika med Etoro är att plattformen är så social. Du ka chatta, läsa diskussioner och framförallt kopiera andra personers investeringar. Välj bara summa och vem som ska kopieras så kommer ditt innehav att utvecklas på samma sätt som den personens innehav.
 • Fonder – Etoro erbjuder en kryptofond som innehåller de kryptovalutor som kan handlas på Etoro. Proportionerna av valutorna avgörs av dess storlek på marketcap.

Min kommentar: Jag drog mig för att testa Etoro då minsta insättning är 500USD. Gillar inte att testa något nytt om lägsta belopp som behöver riskeras är så högt. Men efter att ha läst en del recensioner på nätet fick jag bilden av att det är ett pålitligt företag. Dessutom visade det sig att kommande insättningar inte behövde vara större än 50USD.

Det som gjort att Etoro nu är min favorit bland dessa tre alternativ är två saker. För det första är avgiften acceptabel med en spread på 3-5 %. Vid Sälj-position uppstår även Overnight-fee men har jag en sådan position kommer jag inte ha den mer än ett par månader i alla fall.

tumme uppDet andra jag skarpt gillar är den sociala delen. Alla kan skriva inlägg via ett ”flöde” på sidan om sina investeringar och jag kan gå in och titta på andra personers tillgångar och hur de resonerar kring dessa. Framförallt kan jag kopiera deras investeringsstrategi rakt av genom att valfritt belopp (minst 100 USD) avsätts för att sedan följa den personens olika förändringar i sin portfölj.

tumme nerDet jag inte gillar är den höga nivån på första insättning och framförallt att lägsta beloppet att investera är 200 USD. Jag satte in 500 USD och kunde därmed max lägga två positioner. Det är även riktigt synd att de inte har Stop Loss. Det är en klar nackdel.

 Passar dig som…

Etoro passar dig som minst kan avvara 500USD och accepterar att lägsta belopp för investering är 200 USD. Deras spread är större än hos kryptbörser som exempelvis Bittrex och Binance men det helt olika tjänster som erbjuds.

Tjänsten kan även passa de som vill lära dig mer om olika investeringar då man kan följa personer och deras investeringar.


Mitt innehav

Jag har satt in 500USD till att börja med. Till stor sannolikhet kommer det att öka då jag verkligen gillar att kunna ta Sälj-positioner samtidigt som jag är beredd att betala den spread som blir vid den handeln. Etoro ser ut att bli min handelsplats för lite längre investeringar med fokus på Sälj-positioner.

Här kan du läsa mer om Etoro