Del 12 – Lärdomar av ”blodbadet”

En del kallar det för ”kurskorrektion” andra för ”blodbad”. En del ser det som en väntad kursförändring i början av året medan andra ser det som starten på slutet för kryptovalutor.

Vi kan i alla fall enas om att det har varit kraftiga kursnedgångar i början av året. I mitten av december låg Bitcoin på 20 000 USD och idag är kursen på ca 8700 USD. Minst sagt en nedgång.

Tänkte dela med mig lite av de lärdomar jag fått med mig under dessa veckor. En del lärdomar har varit mer kostsamma än andra…

Ha en exitplan – Både vid uppgång och nedgång

En del säger sig enbart köra HODL- strategin. Köp kryptovaluta och behåll dem resten av livet oavsett kursutveckling. Det är en långsiktig strategi som säkert är lönsam i längden även om de flesta trots allt har en exitstrategi. Det kan i alla fall vara nyttigt att fundera över den. Vad gör du om värdet faller 20 %, 50 %, 95 % ?? Behåller? Vissa gör det men många säljer i panik någonstans där i mitten.

Att sälja i panik är knappast en genomtänkt exitplan. Knappast den ekonomiskt bästa heller.

Med extremt varierande kurser tror jag att det både är viktigt med vinsthemtagning och att ha en förutbestämd plan när försäljning ska ske. För mig blev det en blandning. En del köp/försäljningar genomfördes efter plan, andra blev smärre panikrelaterade. Till stor del handlade det om att jag inte tidigare bestämt mig för hur jag skulle göra vid stora kursuppgångar (som högst har två tokens ökat i värde med 1000 % utan att jag sålt av) och stora kursnedgångar (tappat 75 % av värdet på vissa).

Lärdomen blir att tydligare sätta upp mål. Egna Stop/Loss-nivåer.

Ha en fungerande exitplan – Ex. Bitdegree

bitdegreeDen andra ICO jag valde att vara med i var Bitdegree. Efter att deras token började säljas på olika handelsplatser gick kursen starkt uppåt och jag var minst sagt nöjd. Det jag inte reflekterade över var att jag inte hade konto på någon exchange som erbjöd handel med Bitdegree. De låg på min Ledger Nano S och skulle få ligga där och öka i värde över tid tänkte jag.

När kryptomarknaden började skaka ordentligt valde jag i alla fall säkra vissa vinster och tänkte sälja av Bitdegree. Här kom första problemet. Bitdegree erbjöds enbart på IDEX, Tidex och EtherDelta. Hos de vänner jag har som handlar med krypto fanns enbart erfarenhet av den decentraliserade kryptobörsen EtherDelta. Inte den enklaste plattformen och jag blev rekommenderad att följa Youtubeklipp för att förstå hur registrering och handel skulle ske. Detta i ett skede då jag snabbt ville sälja av det sjunkande Bitdegree-skeppet.

Lärdomen är att inte bara en ”exitplan” utan även en fungerande sådan. Var kan du sälja av dina coins om du snabbt vill göra det?

 

Betala inte för något du inte får – Ex Tenx

(Detta hände före stora kursfallet men gav ändå en lärdom)

tenx-kortJag gillar idén med Tenx. Att ha ett betalkort som kan laddas med krypto och som sedan kan användas i vilka butiker som helst som tar Visa. Hoppas de lyckas en dag – men bakslagen har än så länge varit betydligt fler än framgångarna.

Jag laddade hem appen för att beställa kortet via den. En betalning behövde göras i Bitcoin motsvarande 15 USD så jag skickade över ca 1000 kr till deras wallet (appen) varpå en transaktionsavgift uppkom. Resterande summa var tänkt till att användas för handel när kortet kom.

Kortet betalades men kom inte under den första månaden. Tenx hade problem – och skulle få större problem. Plötsligt säger VISA upp avtalet med den kortutgivare som Tenx samarbetade med. Över en natt blev kortet värdelöst (ett kort som jag fortfarande inte fått). Från början sa VISA att det inte hade med kryptovalutor att göra men det visade ganska snabbt att VISA knappast gillar krypto och att de inte vill stödja kort med dessa valutor.

Tenx token (Pay) gick kraftigt neråt efter denna nyhet. Jag låg ändå ca 50 % plus och tänkte ta hem den vinst som ändå fanns. Men det gick inte så bra det heller. För när jag ville överföra mina PAY till Bittrex visade det sig att de hade problem med dess wallet och att handel med PAY låg nere. Halva innehavet såldes vid ett senare tillfälle – till lägre kurs.

De 1000 kr i Bitcoin som satt på appen tog jag ut, mot en avgift på 50 kr vilket blev ungefär 10 % av uttaget belopp. Ännu en avgift.

Jag gillar fortfarande idén med Tenx – men nästa gång jag betalar för något så gör jag research först och kontrollerar om det verkligen går att få någon produkt inom en rimlig tidsperiod.

nedgång

Tjäna pengar på kursnedgång – Ex. Etoro

etoroUnder de dagar med värst kursnedgång har Etoro i alla fall gett mig lite gröna siffor. De erbjuder CFD-handel med bland annat kryptovalutor vilket gör att man exempelvis kan ta positioner som ökar i värde om underliggande krypto minskar i värde. Spegelvänd kursutveckling ungefär.

Tog ut ca 5 000 kr från olika kryptovalutor (ex. Pay) och satte in det på Etoro för att därigenom ”hedga” innehavet lite grann. Som mest var det totala värdet uppe i 7 500 kr vilket var en liten tröst när de flesta valutor föll snabbt i värde.

Lärdomen blir att ha en del av mitt kapital på exempelvis Etoro för att enkelt kunna spekulera i kursfall. Självklart går det att välja Köp-positioner också men det använder jag mig av i mindre skala.

 

Lås inte upp kapital i onödan

global ico fundDen första februari startade en intressant ICO. Kortfattat så är det en fond som till största delen investerar i olika ICO. Det jag gillar är att det är en svensk bakom projektet.

Under en månad löper deras ICO (fram till första mars) och någon bonusstege finns inte. Med andra ord finns ingen anledning att skynda sig att vara med – om man inte tror att den ska bli full på en gång förstås.

Jag la in ca 4500 kr en av de första dagarna och insåg sedan mitt misstag. Mitt kapital var nu låst i minst en månad. Visserligen tilldelades jag tokens direkt MEN om de inte når softcap så ges allt kapital tillbaka. Nu är alltså 4500 kr låst i ett projekt som ser ut att inte nå softcap.

Visst hade det varit smartare att vänta någon vecka för att se intresset på marknaden för denna ICO och sedan gå in i den om det såg ut som att den skulle nå softcap. Nu blev det mest en del krångel i onödan då de inte verkar nå denna nivå.

 

Femdubbla vinst/förlust är för riskabelt – Ex Plus500

Plus500 logoUnder de senaste veckorna har jag även testat Plus500. Fördelen (?) är att det går att investera i CFD-handel i kryptovalutor med en hävstång på 1:2. Går kursen upp 50 % så har värdet på kontraktet ökat 100 %. Men även tvärtom. Vissa dagar gick det alltså väldigt bra – och andra väldigt dåligt. Kurserna på kryptovalutor svänger extremt och att då femdubbla detta – var för mycket för mig.

Nu blir det till att läsa på om nya valutor kommande veckor – det kapital som jag tog ska snart in på marknaden igen.