Del 13 – Handlar med Bitcoin på Webbhallen

Redan när jag började med kryptovalutor slogs jag av att det var extremt svårt att använda dem i vardagen. Bland större E-handlare var det enbart Webbhallen som tog emot Bitcoin och sen fanns det ju även ett par caféer m.m. Men utbrett var det ju knappast. Även om det ibland kommer nyheter om att fler butiker accepterar krypto så är det inte knappast något jag har märkt.

Nu ska jag i alla fall testa hur det är att köpa med Bitcoin på Webbhallen.

Returen

När jag kommer till kassan väljer jag Bitcoin som betalningsmedel och då visas följande meddelande:

webbhallen

Har inte tänkt på det förr men kunden betalar ju med en annan valuta än SEK och därmed skulle kunden teoretiskt kunna kräva tillbaka samma valuta vid byte/retur. Det är säkert därför som Webbhallen tydligt ger ut denna information. Med tanke på de kraftiga kursförändringarna i Bitcoin skulle man annars kunna köpa produkter hos Webbhallen, för att sedan lämna tillbaka dem om kursen ändras drastiskt inom 14 dagar.

Betalningen sker via ett företag som heter BitPay och när deras betalningslösning startas får jag välja mellan Bitcoin och Bitcoin Cash. Det är bara att hoppas på att de ökar antalet valutor i framtiden. Är personligen betydligt mer förtjust i Dash för snabba och enkla betalningar.

Nätverksavgift

Nu framgår det även att ”Nätverkskostnaden” för Bitcoin är 2,8% och Bitcoin Cash 0%. Det hade alltså varit mest ekonomiskt av mig att först sälja mina Bitcoin mot Bitcoin Cash även om det handlar om en extremt liten besparing när jag nu enbart köper en enda kabel.

Måste vara kompatibel wallet

Efter att jag valt Bitcoin visas adressen dit jag ska skicka valutan. Tar fram Jaxx på mobilen, scannar av QR-koden som visas  – och där tar det stopp. Jaxx säger ”QR coce input could not be validaded”.

Det visar sig att denna wallet inte är kompatibel med Bitpay. Läser på deras sida att det måste vara en ”Payment Protocol-comptaible” wallet. Inget fel med det men när betalningen ska ske för produkterna hos Webbhallen (via BItpay) så framgår inte vilka wallets som kan användas. Det är när jag trycker på ”Hur betalar jag detta?” som jag inser problematiken och kan läsa om olika lösningar. Här presenteras vilka wallets jag kan välja mellan.

wallet webbhallen

Får helt enkelt skapa en Bitpay-wallet (kunde ha tagit vilken som helst av de som nämns på bilden här uppe). Skickade sen Bitcoin från Jaxx till min nya Bitpay-wallet. Det gick i alla fall imponerande snabbt, ca 30 sekunder.

Eftersom köpet på Webbhallen måste vara genomfört inom 15 minuter – så får jag nu börja om…

Men denna gång gick det fort. Det var grymt enkelt att scanna QR-koden och betala med appen. Sen tog det ca 10 minuter innan betalningen var godkänd och klar. Ska Bitcoin kunna bli ett mer accepterat betalningsmedel så behöver den tiden pressas nedåt.

Kan jag rekommendera denna betalningslösning?

Ja absolut. Det var onödigt krångligt och tog betydligt längre tid än om jag bara hade genomfört en Direktbetalning via banken eller kortbetalning. Men än så länge verkar det vara så inom kryptovärlden – olika system är inte kompatibla med varandra, man får lära sig nya saker, vissa saker är lysande och andra inte alls lika lysande.

I det här fallet så tog det mig ungefär en kvart för att förstå varför jag inte kunde skicka via Jaxx, hitta information om gällande wallets, ladda hem en, överföra Bitcoin till den och sen köpa min eftertraktade kabel.

Finns säkert någon kryptoexpert som nu skrattar och tycker att ”det där borde han ju vetat….”. Men om jag, som ändå har testat lite olika saker inom krypto, körde fast så behövs det fortfarande betydligt enklare betalningslösningar för att gemene man ska börja använda krypto som vanligt betalningsmedel.

Kurs

När jag köpte via Webbhallen fick jag följande kurs 1 BTC = 64 867,88 SEK. Det kan jämföras mot Coinmarketcap som då visade $7 951,12 = 65088.4069. Så kursmässigt kan jag inte klaga.

Nu har jag i alla fall fått mitt HDMI-kabel och lärt mig mer om krypto. Två flugor i en smäll.