Del 15  – Mining i mobilen – Första intjänade kronorna

Även om mitt mål är att testa en massa olika tjänster och produkter som är kopplad till kryptovaluta så var jag tidig med att ta avstånd från mining. Jag har inget emot det i sig men det kräver teknisk kompetens, inköp av passande grafikkort osv. Därmed har jag lämnat det åt sidan – till nu.

I början av mars läste jag om Electroneum som marknadsför som ”The mobile based cryptocurrency”. Det som framförallt gör valutan unik är att man kan mina på mobilen. Eller – det är inte riktig mining men jag får ersättning som om det vore det. En rolig tvist som gjort att jag tjänat lite pengar under förra månaden.

Så fungerar det

I likhet med många andra kryptovalutor har Electroneum mining. Även om det kallas för ”mobile mining” så är det inte helt korrekt. För det sker inte någon mining i ordets rätta bemärkelse.

”…instead we benchmark your device and allocate it with a hashrate that it would be able to achieve if it were actually mining”

De räknar alltså ut hur mycket man borde ha tjänat förutsatt att det fungerat att mina med mobilen. En rolig knorr vilket gör det lite mer intressant att fördjupa sig i denna valuta.

Vissa problem…

Att registrera sig och starta mining var aldrig några problem. Det tog någon minut från att jag började nedladdningen av appen till att mining var påbörjad. Det får jag ge dem ett stort plus för. Än så länge är ganska mycket inom kryptovalutor rätt komplicerat. Märkte det senast när jag skulle köpa en produkt hos Webhallen med Bitcoin.  Att då erbjuda en pedagogisk app som är enkel att hantera ger en klar fördel.

Däremot fick jag starta igång mining oväntat ofta. Jag tänkte testa med att mina dygnet runt i en månad för att se hur mycket pengar jag skulle kunna få ihop. Men några timmar efter att jag börjat så kolla jag på appen och det framgår att mining har avbrutits. Det hände flera gånger utan att jag riktigt kan sätta fingret på orsaken.

Hade jag tappat nätverksanslutning eller om telefonen stängts av hade det varit en sak – men vad jag vet har inte detta skett. Jag får testa vidare och återkommer om jag hittar vad som legat bakom det.

Hur mycket har jag tjänat?

Nej, det handlar inte om hundralappar varje månad. Det är självklart då det handlar om att mina  med extremt mycket mindre kraft än vad en dator erbjuder. Under de första 10 dagarna fick jag ihop 10 ETN till ett värde av 0,2 USD. Nu bör jag kunnat få något bättre utdelning om jag kollat min mobil oftare och maximerat tiden som mining pågick. Ser väll det inte riktigt som prio ett med tanke på de småkronor som kom in. Med samma takt skulle jag fått in ungefär 0,6-0,8 USD per månad. Hade jag lagt ner lite mer tid bör jag sprängt den magiska 1 USD-gränsen…

Nej, ingen blir miljonär av at göra ingenting. Men man kan i alla fall få några kronor. Det är framförallt ett roligt sätt att skapa intresse för Electroneum och hur mining delvis fungerar. Självklart är det även ett lysande sätt från teamet bakom valutan att få fler intresserade av att mina den på riktigt.

Jag ser mining via mobilen som primärt en marknadsföringsväg för Electroneum att etablera sig som en större valuta. Alla har en mobil och med det enkla gränssnittet kan alla ”mina” – även om det inte sker på riktigt.

I länder där 8-10 kr är vad det kostar att äta sig mätt ett par gånger under en dag kan ju det till och med vara ekonomiskt försvarbart att köra mining på mobilen. Inte minst om värdet på Electronuem går upp och man är noga med att kontrollera att miningen pågår hela dygnet. Skulle jag fortsätta mina om intäkten skulle spegla min matkostand för en dag? Att jag på en månad skulle tjäna ca 100 kr – ja då börjar det bli intressant.

För mig är det än så länge mest en rolig grej att testa. Nästa steg blir att skapa konto på KuCoin så jag kan sälja mina coins. Men då måste jag nog ha lite mer än bara coins för 0,6 USD först.