Del 19 ”Bitcoin och andra digitala valutor” – Recension på tidningen

Jag skulle gå köpa två liter mjölk och morötter. Kommer hem med en tidning om Bitcoin och en påse godis. Så kan det gå…

Det var något oväntat att på ICA se tidningen ”Bitcoin och andra digitala valutor” ståendes bland magasinen om bilar, historia och fotografering. Har kryptovalutor blivit så accepterat av samhället att det till och med går att köpa månadsmagasin om dem? Har vi äntligen sett början på en ”mass adoption”? Nej, fullt så bra kanske det inte är.

Var tidningen bra eller dålig? Beror nog på hur man ser på det hela. Jag väljer därför att göra två recensioner. En där betyget blir mycket lågt. En där betyget blir betydligt högre. Kanske är sanningen någonstans där i mellan.

Kritiken  – Tjäna miljoner på  Bitcoin !!!! Så gör du…

Redan när jag läser inledningen så tänker jag ”Har de använt Google Translate och inte tänkt sig för?”. Det var ärligt talat första känslan. För här möts jag av knepiga meningar.

”Bitcoin har stigit från sitt ursprungsvärde per mynt till som mest omkring 170 000 kronor i december 2017”

(Utan att nämna dess ursprungliga värde blir detta påstående brutalt intetsägande. Lek med tanken att ursprungliga värdet var 165 000 kr)

”Förutsatt att du är försiktig med hur du investerar behöver inte kryptovalutor vara dyra”

(Priset på en vara är alltid detsamma oavsett om du är försiktig eller inte. Du har knappast sett en prislapp på IKEA som säger att de som är försiktiga får köpa vasen billigare. Däremot kan förlusterna bli mindre om är försiktig när du investerar i kryptovalutor)

Min största kritik är däremot inte mot ovanliga syftningsfel utan att fokus i tidningen handlar om ”tjäna pengar på Bitcoin”

I kapitel 2 finns rubriker som ”Är det för sent att investera”, ”Hur mycket går det att tjäna” och ”Tips och trick för att hitta vinnare (eller förlorare). Även om det finns artiklar om mining och blockkedjor så handlar väldigt mycket om investering och att tjäna pengar. De lovar även information om hur man bli investerar på 20 minuter. (Investerarregeln att inte investera i saker man inte fullt ut förstår verkar här vara satt ur spel)

Lek med tanken att det hade publicerats en tidning med rubriken ”Binära Optioner med hävstång – vägen till miljonerna”. Nej, det anses vara för riskabel investering för att tipsa om till novisa nybörjare. Men att på ett extremt förenklat sätt förklara kryptovalutor och förklara hur man investerar (och hittar vinnarna) är okej?

Ska kryptovalutor bli mer än bara en spekulativ tillgång (vilket det är för många) så behöver även dess funktionalitet lyftas fram på ett helt annat sätt än vad som sker i en populärvetenskaplig tidning som förenklar allt till den grad att det ibland vänder sig magen.

Men nog går det att tjäna säkra pengar på Bitcoin – de som säljer tidningen gör nog bra förtjänst på hypen…Att utnyttja folks okunskap och lova guld och gröna skogar går ofta hem.

 

Fördelen – Äntligen når kryptovalutan ut till folket

Är du intresserad av kryptovalutor men har svårt att hitta enkel och begriplig information. Känner du dig osäker på vilka hemsidor som är fejk och vilka youtubers som bara försöker lura dig att klicka på deras egna affiliatelänkar (som ger dem pengar)? I så fall är du inte ensam.  Då kan tidningen ”Bitcoin och andra digital valutor” vara ett bra första steg. En tidning som på ett mycket enkelt sätt förklarar vad blockkedja är, hur mining fungerar och hur du snabbt kommer igång med köp av dina första kryptovalutor.

Det ska sägas att tidningen fått kritik inom vissa Facebookgrupper utifrån att artiklarna består av extremt förenklad information. Men samtidigt är det ju vad som krävs. I samma Facebookgrupper blir nybörjare hånad om de inte kan skillnaden mellan Bitcoin och Bitcoin Cash. Det hjälper knappast en nybörjare.

Ska intresset för kryptovalutor bli så stort att valutorna används i samhället räcker det inte med att inbitna entusiaster pratar med varandra om krypto. Det krävs att information (på rätt nivå) kommer ut till alla. Även till de som skulle gå till Ica för att köpa mjölk och morötter…

”Allt du behöver veta om Bitcoin”

Tidningen utlovar att innehålla ”Allt du behöver veta om Bitcoin” och det är sant. Här finns allt du behöver veta för att ta första steget. En ytlig och enkel beskrivning som gör att du inte navigerar bort dig i svåra termer. Bland annat går de igenom vad kryptovalutor är, hur man gör för att investera, var information kan hittas om de olika mynten samt en presentation av 16 olika mynt.

Du kommer inte kunna allt om Bitcoin när du läst tidningen. Men du kommer att få så mycket information att du kan börja bilda dig en egen uppfattning.

Vet du redan vad mining, wallet, whale, bear, Yobit, Stellar och Hodl är så kanske du inte tillhör tidningens målgrupp. Men vet du det inte –  Då är det dags att köpa tidningen.

Just buy it, hodl it, read it – and enjoy.