Del 20 Från investering – till användning

Det fanns två orsaker till att jag köpte mina första kryptovalutor i november 2017. Det var en investering som var tänkt att både ge avkastning i kronor och ören samt en investering i  kunskap. Nu måste jag omvärdera detta. Jag har nämligen delvis gått från investering till användning.

Som ni kan se i mitt första blogginlägg så satte jag upp avkastningsmålet på 20 %. Det målet hade jag nått bara efter någon vecka. Sen gick det spikrakt uppåt och som mest var det över 200 %. Men sen gick det ner lika snabbt som det gick upp. Målet på 20 % av avkastning ser jag som helt rimlig även om många skulle säga emot mig och säga att jag ligger extremt lågt. Men det beror helt på hur man investerar och vad målet är.

Jag hade som mål att testa många olika tjänster och produkter. Har bland annat testat Coinbase Commerce, köpt saker på webbhallen för Bitcoin och hoppat mellan olika handelsplatser för att testa dem. En del tjänster har upplevt helt värdelösa – andra riktigt lovande.

Plus500 logo

Testerna har ibland gått över till daglig användning. Jag testade att blogga på Steemit en månad för att se förtjänsten. Den blev väldigt låg men det var istället otroligt givande att blogga på en portal där det finns mängder av personer (från hela världen) som kommenterar, säger sina åsikter och ger hjälp när jag kör fast. Det är en av de tjänster inom kryptovalutor som jag inte bara testat -utan även fortsatt att använda.

På Steemit skapas även en rad microtransaktioner mellan medlemmarna. Det är tävlingar där man lottar ut Steem som belöning men även uppdrag som kan göras för att tjäna lite extra. Tänk Facebook – men att du kan göra microtransaktioner mellan användarna utan att behöva veta mer än den personens användarnamn.

Använder även varje vecka vissa tävlingssidor så som altcoinfantasy samt har börjat med mining av flera valutor (vilket sker dagligen).

 

Investering har blivit daglig användning

När jag så häromdagen uppdaterade hur mycket mina kryptovalutor var värda insåg jag att det inte länge blir helt  korrekt. Under den föregående månaden hade jag använt kryptovaluta – inte bara investerat i dem. Jag hade spelat för dem, betalat andra personer för tjänster, gett ”dricks” till utvecklare osv.

Jag har gått från investering till användning. På ett sätt kan jag se det som en självklar fortsättning. För om enbart investering sker så bygger värdeökningen ENBART på spekulation. Men om vi börjar använda kryptovalutor i vardagen får de ett konkret värde och kan även lättare interageras i dagens ekonomiska system.

Jag kommer fortsätta ha målet att ha en avkastning på 20 % men du får då komma ihåg att en del kryptovaluta försvinner ur dessa investeringar till användning.

Förr var det investeringar och tester – nu får jag lägga till att jag har kryptovalutor till investeringar, tester och daglig (eller i alla fall veckovis) användning. Det känns otroligt roligt att valutorna faktiskt får praktisk användning. För en valuta är väll till för att användas – eller?

Använder du någon kryptovaluta relativt regelbundet? Betalar du varor och tjänster med Bitcoin, kanske med ett kontokort kopplat till olika kryptovalutor. Eller får du användning för dem på annat sätt än enbart investering. Kommentera gärna så får jag nya idéer och mer att testa framöver.