Del 22 Bitcoin och betalkorten – Enklare kortbetalningar på gång!

I november 2017 beställde jag TenX-kortet med förhoppning om att det skulle bli enkelt att köpa saker i vardagen för Bitcoin och andra kryptovalutor. Men så enkelt blev det inte. För något kort har fortfarande inte kommit. Till stor sannolikhet på grund av att VISA slutade samarbeta med kortutgivare som gav ut ”kryptokort”.

Men det finns alternativ som jag testat.

Neteller

Neteller är en digital plånbok (som Payson, Paypal osv). De har funnits i många år och riktar främst in sig mot spelbranschen. Via Neteller kan jag därmed sätta in, och ta ut, pengar på olika spelsidor väldigt enkelt och oftast gratis. Enklare än banköverföring, billigare än kortöverföring. De har även ett betalkort som därmed är kopplat till kontot hos dem (Ett kort jag haft ett tag).

Neteller var ganska tidigt ute med att erbjuda inbetalningar till deras konto med Bitcoin. Detta via Bitpay, vilket är den tjänst som även Webbhallen använder sig av. Jag betalar in Bitcoin, som växlas av Bitpay till SEK, varpå Neteller får pengarna. Det är alltså inte Bitcoin på mitt Netellerkonto utan SEK som kommer från min Bitcointransaktion.

Överföringen kostar mig 1% i transaktionsavgift. Men det känns helt okej med tanke på att alla insättningar har sina avgifter.

Eftersom jag har deras kort har jag kunnat sätta in Bitcoin på kontot (som växlas till SEK) och sedan handla med kortet. Bara att fylla på löpande.

MEN – Neteller har nu infört att uttag i automat eller betalning med kort inte kan ske av den summa som sätts in via Bitcoin. Det går däremot fortfarande att föra över till onlineföretag som accepterar Neteller. Exakt varför de infört regeln är svårt att förstå, inte minst när den uppenbart är så lätt att kringå. Tar inte många minuter att gå runt det.

WireX

Äntligen finns det ett kort som möjliggör betalningar med kryptovalutor. Eller i alla fall en skaplig teknisk lösning för det.

WireX är ett brittiskt företag som låter EU-medborgare öppna bankkonto hos dem. Användarna får ett flertal olika konton (wallet). En med fiat och andra med kryptovalutor. Totalt har de stöd för över 50 olika kryptovalutor. Du kan alltså skicka krypto från en annan wallet eller exchange till din wallet hos detta företag. Du kan även köpa och sälja kryptovaluta genom deras app.

När du vill använda kortet ser du bara till att det finns pengar på ditt ”fiat-konto”. Om det inte gör det kan du gå in på appen och sälja av lite av den kryptovaluta du har där.

När du handlar i butik med kortet är det alltså fiat du betalar med. Det är fiat som dras från ditt konto hos företaget. Men smidigheten ligger i att du lätt kan skicka krypto till dina plånböcker hos WIreX och därefter sälja av dem för att få fiat till kortkontot.

Lite intressant är att de ger 0,5% i cashback på allt som köps. Cashback som självklart kommer i kryptovaluta. Det här är ett kort som jag beställer i dagarna. Recension kommer med säkerhet.

MasterCard kommer snart med egen lösning

Att VISA och MasterCard interagerar med kryptovalutor känns som en självklar utveckling. Frågan är nog inte när utan hur de väljer att göra det.

I dagarna publicerade Veckans Affärer en nyhet om att MasterCard tagit patent på en lösning som gör att de skulle kunna hantera ”mindre andelar av blockchain-baserade valutor”. Kanske kan det vara en lösning. Skulle tro att de vill vara med i utvecklingen men har svårt att hänga med utifrån att de ska följa lagar, regler och regleringar.

Det känns som en kamp mellan teknologin och innovationerna å ena sidan samt regleringar och lagar på andra. Har du inte sett filmen Banking on Bitcoin så rekommenderas den verkligen. En intressant film om Bitcoins historia men även hur innovationen och tekniken ”krockar” med dagens samhälle, ekonomi och lagar.

Till den dag då framtidens valuta kan samexistera med dagens valutor får vi nog uppleva en hel del krockar och nya lagar. Nu verkar det i alla fall som att jag snart får ett kort som fungerar bra för att betala med kryptovaluta. Ett första steg i rätt riktning.