Del 24 – Investering i krypto som ger avkastning

De flesta kryptointresserade personerna jag känner köper kryptovaluta enbart ur ett investeringsperspektiv. Vissa köper lite varje månad medan andra har gått in med en större summa vid enstaka tillfällen. Därmed bygger de upp en portfölj där Bitcoin ofta är basvaluta men där de även har en rad andra valutor. Detta då i hopp om att kursen ska stiga och att de därmed ska kunna sälja av med förtjänst. Som vanlig aktieinvestering alltså – fast med högre risk.

Går kursen upp eller ner 10 % under ett år så har de denna vinst eller förlust. Allt handlar om kursförändringen. Men det finns ju även valutor som ger avkastning löpande, utöver eventuell kursförändring. Man kan likna det med hur en del främst investerar i aktier genom att välja de med hög aktieutdelning. De får avkastning under året – utöver eventuellt kursuppgång.

Krypto med direktavkastning

Steem

Steem har helt klart blivit min favoritvaluta under sommaren. Detta eftersom valutan används på bloggportalen Steemit där jag även har konto och bloggar. Men även för att det finns smidiga sätt att få hög avkastning genom Steemit.

Som exempel kan du köpa Steem för 10 000 kr och använda dessa för att stärka din röstningsstyrka på Steemit. Med hög röstningsstyrka är din röst (som läggs på andra blogginlägg) stor i USD. Därmed kan du även få passiv inkomst genom flera vägar.

  1. Hyr ut din röststyrka

Det går att delegera röststyrkan (låna ut) till andra personer på Steemit. Detta via en peer-to-peer plattform. Senast jag var inne gick det att låna ut och få en årlig avkastning på 20-25 %. Men har till och med sett de som fått 35 %.

Nu är det sällan man hyr ut ett helt år utan det handlar snarare om ett par månader i stöten. Men genom att göra detta kan man alltså räkna med att få Steem för minst 2000 kr genom att delegera ut Steem värda 10 000 kr. Detta utan att göra något alls.

Om kursen står på exakt samma nivå som när du köpte dina Steem så har du alltså en avkastning på minst 20 %. Det kan jämföras mot Bitcoin där du hade haft en förtjänst på 0 %….

  1. Sälj dina röster

Andra alternativet är att sälja de röster man har genom denna röststyrka. Man kan räkna med att få ca 85 % av det totala värdet. Även här ges en hög årlig avkastning – utan att man behöver göra något alls.

Av de ovan så gör jag bägge.

Proof of Stake

Dash

Om du har så många Dash att du har en MasterNode så fyller du en viktig uppgift inom nätverket. Det innebär även att du får ca 10 % i avkastning på den summa du håller. Eftersom det är en stor summa man måste hålla finns även möjligheten att gå in i pooler som delar på en MasterNode. Oavsett så håller du en mängd Dash och genom detta får du passiv inkomst. Detta alltså utöver värdeförändring på valutan.

Detta har jag ännu inte testat

Superior Coin

Även här får man avkastning på den mängd tokens som hålls. De ger ut 0,5% i avkastning på de tokens som hålls på Kryptonia (den tjänst som primärt använder Superior Coin). Jag har för tillfället bara 6000 coins vilket är ca 3USD men håller på att jobba upp mängden.

Avkastningen kanske inte är så imponerande med drygt 6% per år. Men bättre avkastning – än ingen avkastning alls.

Låna ut

EthLend

Låna ut Ether och få ca 3% i avkastning per månad.

Genom smarta kontrakt lånar du ut Ether mot att låntagaren sätter andra kryptovalutor i pant. Skulle de inte betala tillbaka lånet kommer alltså säkerheten automatiskt tillfalla dig.

Via Ethlend kan man både låna ut och låna Ether i säkerhet mot flera olika andra valutor. Står kursen exakt helt still under låneperioden har du fått en hög avkastning ändå.

Fungerar som hedge

Jag ser dessa direktavkastningar som en hedge på en svajig och oberäknelig marknad. Sen får man självklart väga in risk mot förtjänst. Är det Ether eller Dash som används för att få extra avkastning känns det ju stabilare än om man väljer Superior Coin eller annan nystartad coin med betydligt högre risk för kraftiga värdefall.