DEL 25 – Nu plockar jag gratis kryptovaluta som blåbär…

Hösten kommer och därmed blir det dags att skörda bär och frukt. Själv går jag inte ut i skog och mark för att fylla på förråden. Jag lägger min tid på att ”skörda” hem lite krypto istället. I vissa fall handlar det om extremt små mängder – men ibland har skördar har blivit riktigt fina.

Har provat på ”faucets” (vet inte riktigt vad svenska ordet skulle bli), airdrops och mining. Olika vägar som ger mig krypto utan att jag behöver betala för det. Så här fungerar det:

Faucets

Faucets skulle kunna översättas som ”enkla uppdrag”. En klassisk variant är att du ska gå in på hemsida, bevisa att du inte är en robot (recapcha) och ange din kryptoadress till den valuta som du kommer bli belönad i. Därefter skickas en extremt liten summa krypto till din adress. Detta kan du sedan göra var femte minut, varje timme eller med annat intervall.

Det finns även så kallade autofaucets där du får utbetalning automatiskt exempelvis var tionde minut under någon timme utan att du behöver göra något under den tiden.

Det kan tyckas märkligt att man kan få gratis krypto men det finns två orsaker. För det första finns det reklambaserade sidorna. Dessa är minst sagt belamrade med reklam för att de ska tjäna på tjänsten. Det kan även ibland innebära att du måste vänta in en reklamfilm innan du kan ange din kryptoadress. De kan därmed ge bort krypto värda några ören för att få användare att se reklam.

Dessa håller jag mig helt ifrån. Det är så otroligt lätt att jag klickar fel, aktiverar någon reklam och plötsligt har jag tappat bort mig i alla popups – för att försöka tjäna tio öre…

Den andra vägen är marknadsföring. Gratis är gott! Genom att ha en faucet som enkelt ger användarna valutan skapas ett intresse för den. De kan därmed avsätta en summa per månad för att ge ut till användarna för att gynna dem, samt att locka nya användare.

Förtjänsten är överlag mycket låg. Men visst går det att få kryptovaluta för några dollar i månaden om man ligger i. Ett exempel är Superiorcoin där du kan få 10 coins var tionde minut. Gör du detta i tio timmar har du alltså 600 coins, ca 2,5 kr.

 

Mining

Vad tänker du på när du hör talas om mining? Stora miningriggar som minst kostar tiotusen kronor? Det är klart att dessa ger bättre avkastning än de små varianterna men visst finns det även alternativ för oss utan så stora ekonomiska resurser.

Jag kör bland annat Electronuem och får några dollar per månad, utöver det webbrowsermining mot flera valutor varav JSEcoin ger bäst om man ser i värde. Sen går det att få krypto varje vecka genom UPI även om det inte är mining.

Är du helt nybörjare så rekommenderar jag browsermining även om förtjänsten är låg. Du behöver inte ladda hem något program och är igång på mindre än minut. Men förvänta dig knappast något större belopp…

Airdrops

Airdrop är den väg jag tjänat mest krypto på. En del ger ytterst lite, men vissa har gett riktigt bra utdelning. I juli fick jag exempelvis krypto värda ca 1500 kr som jag sedan sålde av mot Bitcoin. Dessutom innebar just denna airdrop att jag har ca 1000 kr låsta i ett smartkontrakt som öppnas om ett år.

En airdrop är en gratis utdelning av en specifik kryptovaluta som ges till de som uppfyller vissa kriterier. I fallet ovan gav de ut valutan till alla som höll en viss summa av en annan valuta.

Det skulle exempelvis kunna innebära att alla som har minst 10 000 kr i Bitcoin får 100 coins av en annan valuta. På detta vis kan man skapa intresse och locka nya användare till en relativt ny valuta.

Airdropdropalert kan du se en lista på aktuella airdrops och vad som krävs. Inte sällan är det att man ska gå med i deras Telegramgrupp, gilla dem på Facebook eller på annat sätt marknadsföra dem. Men det kan lika gärna innebära att, som nämnts redan, att man ska ha en viss summa av en annan valuta.

Jag uppfattar att det främst är relativt nya kryptovalutor som använder airdrops som en marknadsföringskanal. Valutor som är inte alltid finns på någon exchange. Så när de säger att värdet på valutan man får är på en viss nivå får man ta det med en nypa salt. Men gratis är gott så jag samlar på mig en hel del. Kommer skriva mer utförligt om airdrops i nästa blogginlägg (nästa vecka)

 

Göra uppdrag – Kryptonia

En av de tjänster jag uppskattar mest (gällande att skaffa sig gratis krypto) är Kryptonia. Användarna lägger upp småuppdrag som alla användare sedan kan acceptera och genomföra. Det kan exempelvis vara ”följ mig på Twitter” eller ”skriv en kommentar på detta blogginlägg”. Den interna valutan är superiorcoin som man alltså tjänar genom att göra små uppdrag och sedan kan användas för att skapa uppdrag åt andra. Min tanke är däremot att bara göra så många uppdrag som möjligt för att spara på dessa coins.