Del 26 – Airdrop – Vad? Hur? Varför?

När jag skrev förra veckans blogginlägg insåg jag att jag ville skriva lite mer om airdrops. Många ser det enbart som en väg att få gratis kryptovaluta – men jag tycker det finns fler fördelar än så.

Vad är en airdrop?

Airdrop är ett sätt att dela ut kryptovaluta till en specifik målgrupp. Om du uppfyller kraven för att få airdrop så kommer dessa överföras till din wallet under en förbestämd period.

 

Vad är fördelarna med airdrops?

Primärt ser många airdrops som ett sätt att få ”gratis pengar”. Man gör en minimal insats och kan få en belöning som är relativt stor i förhållande till insatsen.

Personligen ser jag även en fördel i att jag får upp ögonen för nya spännande projekt. Om någon är villig att ge mig 10 USD i en valuta så kommer jag att granska den lite mer. Kanske följa dem på Facebook, Twitter och Telegram. Ökat intresse är enda vägen för ett valuta att växa.

tumme upp

Hur mycket är det värt?

Det är otroligt olika vad en airdrop kan vara värd. Det brukar anges i dollar genom att man exempelvis kan få coins värda 15 USD. Men värdet får man ta med en nypa salt.

Är det en coin som finns registrerad på en exchange är värderingen helt korrekt. Efter att du fått din airdrop kan du sälja dem mot Bitcoin eller annan kryptovaluta förutsatt att du har konto på den exchange som den finns på.

Är det däremot en coin som inte finns listad någonstans är det i princip ett påhittat värde. Det kan exempelvis grunda sig på värdet under ICO-perioden. Det är då ett värde som sätts av de som står bakom valutan och som inte behöver återspegla marknadsvärdet.

Samtidigt kan en liten summa bil riktigt stor med tiden.

Exempel:

Under våren 2017 fördelades 16 miljarder Stellar Lumens till de som hade Bitcoin. Värdet var inte jättestort då men ungefär 0,020 USD per coin. Idag är den värd ungefär 0,20 per coin. En tiodubbling i värde bara på ett år.

stellar

Vad krävs för att få en airdrop?

Vad som krävs för att man ska få ta del av en airdrop varierar väldigt. I exemplet ovan räckte det med att man höll Bitcoin. Men det kan även vara att man ska följa dem på Facebook, Telegram osv.

Exempel:

Här är ett exempel från vad som krävs för att ta del av Redfish coin airdrop

Step-by-Step Guide

 1. Send Waves address to E-mail redfishtoken@gmail.com
 2. Follow, Retweet and like Us on Twitter
 3. Follow, Share and like Us on Facebook
  4, Post about Redfishcoin in Bitcointalk and comment your links and Address Here!
 4. Subscribe and Share Us in Youtube and comment waves Address
 5. Follow Us on Steemit and Comment your Address
 6. Subscribe Us in Reddit and Comment Waves Address
  All coins will be distributed on February 25, 2019!
  Airdrop FORM: https://goo.gl/YxbgDC

 

Varför ger de bort gratis kryptovaluta?

 • Marknadsföring

I likhet med hur smakprover delas ut gratis på matvarubutiker (för att skapa intresse för produkten) så delas kryptovaluta ut via airdrops (för att skapa intresse för valutan). Med större intresse kommer fler investerare, fler som använder valutan och i längden ett högre värde.

 • Fördela resterande coins

Om exempelvis 1 miljon coins är tänkta att säljas inom en ICO och inte alla säljs kan resterande fördelas ut till de som håller dessa coin.

Hur vet jag vilka airdrops som är aktiva?

Du kan se aktuella airdops på:

https://airdropalert.com/

https://airdrops.io/

Tips på vägen

 • Skapa ”Airdropprofil”

Mycket ofta krävs det att man registrerar sig med mailadress, går med i Telegramgrupp osv. Genom att skapa en mailadress enbart för detta behöver inte den vanliga mailadressen spammas sönder av nyheter och erbjudanden. Det går därmed även att skapa en Facebookprofil, Twiterkonto osv som enbart används för detta syfte. Då behöver man inte använda sitt ordinarie konto.

 • Ta värdet med en nypa salt

Det värde som anges gäller enbart om valutan sedan kan säljas via en exchange. Är det en ny valuta är värdet enbart satt av de som skapat valutan och bör inte ses som ett marknadsvärde.

Min bästa Airdrop

Byteball hade en airdrop som påbörjades under sommaren 2018. Det som avgjorde hur många Byteballs man skulle få var reputationscore på Steemit. Därmed kunde man få Byteballs för mellan 10 och 160 USD. Hälften betalades ut direkt och hälften låstes i ett smart kontrakt vilket gör att jag får del av dessa om ett år.

Dessutom gick det att få bonus genom att bjuda in andra till denna airdrop. Totalt gav det mig en bit över 100USD fördelat med direkt airdrop och smartkontrakt.

byte ball

Är det värt det?

Ja ibland. Ibland inte. Men det är väldigt svårt att veta när det är värt eller inte. Se på exemplet med Stellar ovan. Men med tanken på att insatsen ofta är liten kan det vara värt i längden. Det tror i alla fall jag.