Del 28 – Dags att skapa en egen kryptovaluta

Varför finns det så extremt många kryptovalutor? Svaret är enkelt. För att det är så otroligt enkelt att skapa. Jag kommer därför skapa en egen bara för att testa och bevisa hur lätt det är och hur det fungerar.

Crypto casinon

Steg 1 – Skapa kryptovaluta på Waves

Waves är en plattform som är uppbyggd för att ”vem som helst” ska kunna skapa en kryptovaluta. Plattformen har sedan waves som den interna kryptovalutan vilken även behövs för att transaktioner ska kunna göras från och inom plattformen. Deras ”affärsidé” är därmed att skapa en plattform där många transaktioner genomförs, där avgiften betalas i deras egen valuta.

Jag väljer ett eget namn på valutan, skriven en enkel beskrivning, väljer hur många tokens den ska bestå av, hur många decimaler den ska presenteras i och skapar valutan. Svårare än så är det inte. Därmed skapas det tokens som ligger på waves blockkedja. Enkelt och smidigt och allt för en avgift på ca 300kr.  Men det är också ett tydligt bevis på att en kryptovaluta inte behöver ha ett reellt värde.

Jag skulle i princip lika gärna kunna ta ett pappersark och klippa det i 100 bitar, dela ut dessa till vänner och bekanta och säga att det är min valuta. Så långt är det exakt samma sak. Skillnaden med den digitala valutan är ju att allt blir spårbart. En pappersbit kan byta ägare utan att det är spårbart, den kan kopieras och förfalskas. Det går inte med krypto.  Allt hamnar på blockkedjan vilket är det fundamentala med kryptovalutan. Digitala enheter kan byta ägare på ett säkert sätt.

Steg 2 – Skapa värde åt valutan

Än så länge finns inte tydligt värde. Om jag väljer att ge ut några av mina tokens till vänner så kan det visserligen uppstå en marknad där ett pris uppstår. Men det handlar då enbart om förhoppningar om att jag ska skapa ett värde i denna token framöver. Men visst finns det idéer hur jag skulle kunna skapa värdet.

  • Betalningsvärde

Jag skulle kunna säga tokens måste användas för att komma in på föreläsningar som jag anordnar under 2019. Än så länge säger jag inte vilka som kommer att tala eller hur ofta. Men genom det skapas ett förväntat värde. Ju mer detaljerad jag blir kring dessa förlisningar desto tydligare kommer kursen att sätta sig.

  • Avkastningsvärde

Jag skulle även kunna skapa ett avkastningsvärde. För att göra det enkelt att räkna har jag 100 tokens som säljs för 100 kr st. Varje lördag spelar jag på V75 för 500kr och om jag förlorar händer inget. Om jag däremot vinner tar jag halva denna summa och gör en buyback på dessa tokens. Med andra ord köper jag tillbaka dem via den öppna marknaden. De som erbjuder lägst pris blir därmed de som jag kommer köpa från. Självklart finns det andra sätt att tjäna pengar på som sedan används till buyback men principen är att överskottet går till att köpa tillbaka tokens.

  • Ge hög månadsavkastning

Jag har sett en del kryptovalutor som erbjuder ”5% i avkastning varje månad”. Det låter ju sjukt högt men det gäller att se på vilken slags avkastning de egentligen menar. För många delar bara ut fler tokens. Jag skulle ju kunna sälja 100 tokens och sedan ha 500 tokens osålda. Varje månad ger jag sen 5% i avkastning till de som håller mina tokens. Har en kompis 10 tokens så får han 0,5 token kommande månad. Jag har inget att förlora på det eftersom jag ändå har ett mycket stort antal tokens att dela ut (som i sig inte har något värde om det inte tillförs någon funktion eller värde)

Just den här kombinationen stötte jag på förra veckan. En token som utlovar 3%-10% i avkastning varje månad. Jag skulle alltså få fler tokens bara… De skulle sedan jobba mot en bloggportal och tjäna pengar på detta sätt och därefter göra buyback på eventuell vinst.  Ett snårigt system som ser ut att lova betydligt mer än vad man kan hålla.

  • Utlova framtida värde

Jag lovar inget alls. Bara att jag har 100 tokens som kan bli värde mer i framtiden. Det känns som att väldigt många väljer denna väg. Det är tokens hit och tokens dit utan någon större tanke på dess funktion.

Steg 3 – Marknadsför den

Min egna, och än så länge helt privata, kryptovaluta har inget värde. Så det blir väll sista punkten ovan som passar den. Om den kommer få något värde i framtiden vet jag inte heller. Det är än så länge bara på ett experimentellt stadie.

För att få den populär och växa i värde (oavsett funktion) så behöver jag marknadsföra den. Men det får jag återkomma till. Experimentet med att ha en egen kryptovaluta har precis börjat….Fortsättning följer.