Del 3 – Saltar på med SALT

För ca en vecka sedan köpte jag Dash för 800 Euro. Sett till procentuell fördelning i portföljen så väger Dash nu mycket tungt vilket inte är den långsiktiga tanken. En orsak till att jag la så stor del i Dash var att en del av summan sedan skulle användas för att köpa andra valutor via ShapeShift.

Det är klart att jag lockas att ha kvar allt i Dash med tanke på den trevliga uppgång som veckan har gett. Den 14:e köpte jag för 100 Euro (ökat 38,8%) och den 21:a köpte jag 800 Euro (ökat 17%). Men har ändå valt att sälja av 200 Euro för att testa Shapeshift. Det går även hand i hand med investeringsmålen att inte ha mer än 30% i en valuta och alltid söka investeringsformer jag inte testat tidigare.

Sälja Dash – Växla i Shapeshift – Köpa SALT

Ett problem som jag tidigt upptäckte, i köp av kryptovaluta, är att olika exchange har olika valutor i utbudet. Jag började med Coinbase (mycket enkelt och pedagogsikt) men eftersom de inte har Dash så skapade jag även konto hos BitPanda. De har visserligen Dash men fortfarande bara fyra valutor.

För att bredda utbudet laddae jag hem Jaxx appwallet. Den stora fördelen är att den har Shapeshift inbyggd. En tjänst som gör att jag kan växla ca 15 valutor mot varandra direkt. Istället för att sälja en valuta, vänta någon timme på att det ska bli klart, köpa nästa valuta och vänta någon timme så går växlingen snabbt på Shapeshift. Det är en exchange som självklart ska tjäna pengar så troligtvis får jag något sämre kurs via detta valutaskifte än om jag exempelvis gjort det hos Kraken. Men än så länge gillar jag tjänsten skarpt.

Jag sände därmed 200 Euro till Jaxx och switchade direkt i Shapeshift till SALT. Det går även att ha Iconomi hos Jaxx vilket jag ser som positivt. Iconomi kommer jag nämligen titta närmare på under kommande vecka.

Varför SALT?

”Investera i det du förstår – eller vill förstå”

Jag har under många år följt lånebranschen i Sverige och då med fokus på P2P-lån som Lendify, Sparlån m.fl. En utveckling som gör att de klassiska banktjänsterna förflyttas från bankerna till externa och mer flexibla tjänster. För mig är SALT blockkedjans svar på Lendify. Däremot tror jag Lendify har kommit längre i sin bransch än vad SALT gjort på blockkedjan.

Så vad ger SALT för fördel för användarna? Kortfattat så är det en låneplattform där långivare kan låna ut exempelvis Bitcoins till låntagare. Som vanligt med lån så betalar låntagarna en viss ränta för lånet. Men säkerheten då? Det går ju knappast att gå till Kronofogden och försöka få en skuld indriven av en anonym person som lånat kryptovaluta av dig…

När en låntagare vill låna exempelvis 1 Bitcoin så måste personen först ”låsa in” samma summa i systemet. Så genom att sätta in 1 Bitcoin kan de få ut samma summa i exempelvis USD. Det finns lite olika fördelar med det men exempelvis kan en investerare skapa en hävstångseffekt. Har du 1000 USD kan du först köpa Bitcoins för denna summa, låsa in dessa och få ut 1000 USD genom lånet och köpa ytterligare Bitcoins för dessa. Därmed har du Bitcoins för 2000 USD för en insats på 1000 USD (men glöm inte räntan).

Jag ser det som självklart att låneverksamheten kommer att växa fram på blockkedjan. Om sedan SALT är det självklara valet eller om långivare/låntagare istället prioriterar andra lösningar (exempelvis har Poloniex också låntjänst) återstår att se.

AKTUELLT INNEHAV:

Andelar Värde (euro)
Likvid 900 900
BTC 0,01322 105
Dash 1,66815 105
LTC 1,62027 122
SALT 56,90069 197

Valutavärde: 1294 euro
Värdeökning sedan 13/12-2017: 9,70%