Del 5 – Erfarenhet av Blockfolio, Shapeshift och Bittrex

Har under de senaste veckorna testat på flera olika tjänster, handelsplatser och wallets. En del har riktigt bra funktioner – andra lockar inte alls. Tänkte det var dags med ett inlägg som inte direkt har fokus på värdeutvecklingen och valutorna utan istället fokuserar på tre tjänster som underlättar att hantera och handla med valutorna, Jaxx (med Shapeshift), Blockfolio och Bittrex.

Blockfolio

blockfolioDet finns ett flertal appar och webbaserade lösningar som kan användas för att hålla koll på värdeutvecklingen på de valutor man investerat i. Blockfolio rekommenderas av många så det blev ett självklart val när jag ville skapa översikt över mitt innehav.

Det visade sig vara ett bra val för appen är mycket enkel att hantera.

Sök upp den valuta som du har köpt (exempelvis Bitcoin) och välj vilken valuta du betalat med (exempelvis Euro eller Litecoin). Vid Litecoin blir det då Trading Pair BTC/LTC.

Välj pris, antal du köpt, datum och spara. Det går även att ange att ändringar ska ske i portföljen så att den valuta du köpt med minskas, i detta fall LTC.

Nu väljs även från vilken handelsplats som dagskursen ska hämtas exempelvis Kraken, Bitfinex eller Coinbase. Här finns en nackdel då exempelvis BitPanda eller Bittrex inte är med. Den kurs som anges i appen behöver alltså inte vara exakt vad du får på din exchange.

En annan nackdel är alla Trade Pairs inte finns. När jag skiftade från Dash till SALT på Shape Shift var jag tvungen att reglera detta på Blockfolio-appen genom att sälja Dash till Bitcoin och sedan köpa SALT för dessa Bitcoin. Det funkar okej men är lite mer piller.

Genom att registrera alla köp och försäljningar av kryptovaluta får man en enkel överblick över dess värdeutveckling. Det går även att få fram grafer som visar hela portföljens utveckling över olika tidsperioder. Innehavet kan presenteras i vald valuta (som kan ändras till en rad olika valutor) eller i procentuell fördelning av hela portföljen.

En fördel är att jag kan skapa ”alerts” på valutorna vilket gör att appen säger till om kursen går över/under angiven gräns. Det går också att läsa nyheter från Coindesk, Bitcon Magazine och fler – men det är inte appens primära fördel.

Fördelar:

  • Snabb överblick över innehavet
  • Alert-funktion
  • Går även att lägga in likvida medel
Nackdelar:
  • Har inte alla Trade Pairs
  • Saknar vissa Exchanges

Jaxx med Shapeshift

Jag älskar Jaxx med Shapeshift – även om det tog ett tag innan känslorna blev tydliga.

Jaxx är en klassisk onlinewallet vilken hanterar ca 50 valutor. Allt från de större så som BItcoin och Ether till de betydligt mindre som SALT och Iconomi. Någon registrering eller identifiering krävs inte utan det är bara att ladda hem appen och köra. Pedagogiskt uppbyggd, enkel att hantera och snabb överblick. Har helt klart blivit min Hot Wallet. En smidig funktion är att jag själv väljer vilka wallets som ska synas och därmed hanteras i appen.

Jaxx är visserligen bra men det jag gillar mest är att Shapeshift är inbyggt i denna wallet. Shapeshift hanterar ca 30 valutor vilka man alltså snabbt kan konvertera mellan. Har jag exempelvis 2000 kr i Dash kan jag på några sekunder växla dessa mot SALT (vilket jag även gjort). Det är därmed en inbyggd exchange i denna wallet vilket gör att man får räkna med en viss växlingskostnad. Men otroligt bekvämt när jag snabbt vill hoppa mellan olika valutor.

Det kan ju jämföras med Bittrex där en försäljning först måste gå igenom till den kurs jag angett varpå jag kan köpa vald valuta. Att gå via appen som Jaxx erbjuder är snabbare, enklare och smidigare (men lite dyrare).

Det finns två nackdelar (som jag sett än så länge…)

Efter att ha använt Jaxx ett tag visades ett meddelande att jag hade för lite ether i plånboken för att växling skulle kunna ske. Det tog ett tag innan jag förstod vad det innebar och lösningen var att överföra några tior till Jaxx Ether-wallet. Det krävs alltså en mindre mängd etherbaserad valuta i plånboken för att allt ska fungera – som olja i maskineriet.

Andra nackdelen är att ShapeShift inte kan konvertera till alla valutor som Jaxx har vilket självklart hade varit extra trevligt.

Fördelar:

  • Snabb växling mellan olika valutor via ShapeShift
  • Jaxx hanterar ca 50 valutor
  • Handla för mindre summor utan höga fasta avgifter
Nackdelar:
  • Kräver en mindre mängd etherbaserad valuta i plånboken
  • ShapeShift kan inte växla till alla valutor hos Jaxx

Bittrex

Har sökt ett tag efter en exchange som passar mina behov och nu testat Bittrex ett tag. Användarvänlig och enkel även om identifieringsprocessen kändes lite krånglig. Det som däremot gjorde mig förvånad var när jag testade att överföra valuta till min wallet hos BIttrex och den inte visades där. För att vara säker på att överföringar går som planerat börjar jag alltid med att överföra 100kr. Kommer de fram kan jag öka summan. Men denna gång syntes de alltså inte hos Bittrex.

Problemet visade sig vara att Bittrex inte visar innehavet om det går under en viss nivå – vilket är olika beroende på valuta.

För Ether var gränsen 0,1 dvs ca 400 kr, för exempelvis Wave, FCT, ARK och Shift var gränsen 1 coin. Det kan ju vara värt att kontrollera sånt innan överföring sker…

Min senaste utveckling

Eftersom inlägget inte har fokus på valutor och värdeutveckling hoppar jag över sammanställning av utvecklingen. Men SALT har minst sagt gått framåt (30% på några dagar).

Hörs i början av nästa veckan då likvida medel ska minskas och fler valutor ska in i portföljen.