Del 8 -Tankar kring Basic Attention Token

Satt och fikade med några kryptovänner häromdagen och fick frågan av en ”nybörjare” (har själv bara erfarenhet sen november av just krypto) vad som avgör vilka coins jag köper – och säljer.

Kan direkt säga att jag inte är något analytiskt proffs utan försöker följa andra som är bättre, göra mig en egen bild av ”affärsidén” och se på historisk utveckling. Sen följer jag uppdateringar kring dessa coins via Twitter, Facebook m.m. Här följer mina tankar och hur jag resonerade kring BAT, Basic Attention Token.

Vad är det?

Grunden i BAT är webbläsaren Brave. En webbläsare som har fokus på personlig integritet, anonymitet, snabbhet och att vara utan reklam.

BAT och Brave

Likt hur Adblock fungerar (för de som laddar hem detta plugin) så rensas all reklam bort. Efter att ha testat Brave och surfat på Aftonbladet och SvD får jag säga att det är otroligt skönt. För dessa tidningar har verkligen bombarderat sina sidor med stora annonser som både är irriterande och segar ner laddtiden.

Bat token

Istället vill teamet bakom Brave och BAT utveckla ett system där jag som användare kan få en viss summa för att tillåta reklam. Jag kan även ge ”dricks” till webbplatser som har riktigt bra content och därmed visa min uppskattning. I systemet är det BAT som är ”valutan”.

En liknande idé finns även inom TV-reklam där TV TWO vill utveckla något liknande. Få kryptovalutan TTV genom att välja att se reklam när du ser dina favoritserier på TV:n. I den här videon kan du se hur TV TWO fungerar i praktiken. Har inte hittat någon video som visar hur man tjänar BAT genom att surfa på internet men tanken är alltså densamma.

 

Varför köpta jag BAT?

När Enjin coin gått upp 250% valde jag att ta hem en del av vinsten för att sprida risken på ett flertal coins. Hade för tillfället inte läst om någon speciell och började därmed att gå igenom de fonder som erbjuds på Iconomi. Fonderna förvaltas av proffs som följer olika investeringsstrategier.

En coin som ett par fonder hade var just BAT. Det gjorde mig nyfiken och efter en kort (väldigt kort) genomgång av deras idé med BAT så valde jag att investera. För visst låter det trevligt med en snabbare webbläsare som värnar om den personliga integriteten – som även ger dig pengar…

Börjar bli tveksam – Utgår från mig själv

Personligen byter jag webbläsare extremt sällan. Har använt Chrome så länge jag minns och hör sällan vänner nämna att de byter webbläsare. Varför byta något som fungerar…

Brave är snabbare – Men jag har inte haft problem med att en sida laddar på 0,1 sekund…

Brave värnar om personlig integriteten – Det är bra, men är det så viktigt för mig borde jag inte ha Facebook, stoppa användandet av cookies och surfa inkognito, vilket jag inte gör.

Brave tar bort reklamen – Ja, men det gör Adblock också.

Jag kan se fördelen med Brave, men inte tillräcklig fördel för att byta webbläsare. Den största fördelen är att jag slipper reklamen automatiskt utan att installera Adblock. Men om jag nu vill surfa helt utan reklam så faller ju idén med BAT. För tanken är ju att jag ska godkänna reklam för att därigenom tjäna och använda BAT.

Det blir paradoxalt helt enkelt. En webbläsare som befriar mig från den jobbiga reklamen – och en token som vill att jag ska se på reklam…

Efter att ha följt BAT på Facebook ett tag insåg jag att de allra flesta inlägg handlar om hur Brave förbättrar hastigheten, tar bort reklam och värnar om integriteten. Det gynnar webbläsaren – men inte med säkerhet BAT. Kanske kommer jag använda Brave i framtiden – men inte med säkerhet BAT.

För här kommer ännu en punkt som jag känner mig lite kritisk till. Dess token är inte starkt knuten till deras tjänst. Jag kan ladda hem Brave idag och använda webbläsaren (vilket jag även gjort och testat). Kan ta del av alla fördelar med den utan att behöva BAT. Webbläsaren kan bli stor utan att dess tokens blir eftertraktad.

Det kan exempelvis jämföras med tokens från SALT, Enjin eller No Limit där du måste ha tokens för att kunna ta del av deras tjänst. Alternativt Tenx och Binance som ger en direkt ekonomisk fördel.

Tidigare liknande projekt har inte slagit igenom

Bortser man från att BAT ligger på blockkedjan så är likheterna stora mot liknande affärsidéer som funnits tidigare. När jag var arbetslös sökte jag extrainkomster från olika håll och hittade då tjänsten som ”gav pengar genom att se på reklam och ta emot reklammail”. Jag fick också pengar – men extremt lite i förhållande till all den reklam jag accepterade. Hur ska teamet bakom BAT kunna ge så mycket värde att jag är beredd att börja se på reklam för pengar?

Nu är Brave och BAT lite mer avancerat genom att man både kan få BAT och dela ut BAT men grundidén är liknande.

Finns potential?

Firefox och Asien visar vägen?

Efter att ha läst mer om BAT och Brave och följt projektet under några veckor blev jag mer skeptiskt till dess potential. Däremot såg jag två ”framgångsfaktorer”

För det första utvecklas Brave bland annat av han som utvecklade Firefox. Det visar på att det minst sagt finns kompetens i projektet.

För det andra läste jag en artikel om att webbläsaren UC Browser slagit igenom stort i Asien och nu har en marknadsandel på 16%. Orsaken att den slagit igenom är den fungerar ”mycket bra på enheter med lite sämre prestanda”. Kan en webbläsare möta ett stort behov finns alltså potential att snabbt ta marknadsandelar. Även om den personliga integriteteten, hastigheten och att få en mindre slant varje månad för att ta del av reklam inte lockar i Sverige – så kan det slå i andra länder.

Jag kan mycket väl missat något i fördelar och nackdelar hos Brave och BAT. Kan även gjort en helt total fel analys. Kommer följa dem via Facebook och Twitter även om jag just inte längre äger dess coins. De såldes – och istället köptes Binance.

Varför sålde jag?

Det finns mängder av produkter och tjänster på blockkedjan. Ett fåtal kommer att lyckas. Om teamet lyckas att slå igenom med BAT sålde jag alldeles för tidigt. Men jag tror inte på idén fullt ut så jag hoppar av så länge.

När jag sålde låg kursen på ca 0,75 vilket gav mig en förtjänst på ca 60% – vilket jag tycker är sjukt bra efter ett par veckor. Men jag sålde inte främst för att jag ville ha hem förtjänsten eller för att jag anser att BAT är övervärderad. Jag sålde för att jag inte helt tror på idén. Valde istället att lägga pengarna i Binance token. En token som har sin fördel i att den ger lägre tradingfee och withdraw-fee på handelsplatsen Binance, där jag handlar mest. Tokens funktion är enkel att förstå och ger en tydlig fördel – om det var ett dumt byte rent ekonomiskt  får vi se framöver.

2 svar på ”Del 8 -Tankar kring Basic Attention Token”

 1. Hej!
  Tack för matnyttig och intressant läsning överlag.
  Jag själv är nybörjare på Cryptos och har köpt lite Ripple vilket jag som ”grön” och ny verkade intressantast. Jag fastnade dels för priset såklart, dels för att de verkar använda en teknik som många storbanker verkar vilja applicera.
  Jag skulle vilja veta din åsikt vad gäller Ripple, men även om du själv har någon favoritcrypto som du gärna talar för och rekommenderar att man kikar på!
  Mvh Bosse

  • Hej och tack för kommentaren. Även om jag visar upp mitt innehav så ger jag inte några köp eller säljråd. En del coins har jag köpt för att jag gillar deras teknik och idé – andra för att testa olika tjänster och funktioner. Köpte SALT för att testa deras plattform och No Limit för att testa deras spelplattform (som exempel). Om Ripple är billig eller dyr har jag ingen aning om. Men se inte på värdet på en enda coin utan på dess market Cap. Många nybörjare tittar på priset ”oj, den kostar bara fem öre…”. Min favoritvaluta är (och har varit länge) Enjin. Tycker det vore sååååå coolt för spelbranschen om de lyckas med deras mål att skapa en andrahandsmarknad för ”items” från olika spel.

Kommentarer är stängda.