DEL 9 – Erfarenheter av ICO

Att investera i kryptovalutor innebär en mycket hög risk. Att investera i ICO innebär en ännu högre risk. Jag har än så länge varit med i två och en sak är säker – En ICO är inte den andra lik.

Vilka har jag investerat i?

INS Ecosystem – Vill ta bort återförsäljarens roll och därmed skapa ett system som gör att konsumenten direkt köper från producenten. Genom INS Ecosystem ska konsumenterna gynnas med lägre pris och producenterna genom att tydligare ha kontroll på försäljningen av deras produkter.

Bitdegree – Utbildningsplattform som erbjuder onlinekurser där de som genomför kurserna kan bli belönad med tokens. För företag blir det en väg att hitta personal som bevisligen klarat specifika kurser.  En demokratisering och decentralisering av utbildningsväsendet som gör att fler kan bli attraktiva på arbetsmarknaden utan långa universitetsstudier.

Varför investerade jag i dem?

INS – Det bästa sättet att lära sig något är att testa… Så resonerade jag och valde i stort sett ”första bästa” ICO jag stötte på. Läste på om deras idé i två minuter, förstod vad de hade som mål och gick med i deras ICO. Knappast något som jag kan rekommendera men intresset att testa ICO var större än att läsa på om en massa olika. Orsaken att jag valde denna var alltså mest slumpen.

Bitdegree – Jag har jobbat som lärare på olika nivåer inom skolan, skapat onlinekurser och gått onlinekurser. Dessutom sett hur arbetsmarknaden ”skriker” efter utbildade personer. Har själv alltså ett stort intresse för utbildning och ser Bitdegree som en demokratisering av utbildningsvägarna. Istället för att betala dyrt för att gå långa utbildningar kan man nu få en liten ”morot” för att gå kurser som kan leda till jobb. Jag gillar idén, gillar att man satsar på utbildning och hoppas de lyckas. Här läste jag alltså på betydligt mer än med INS.

 


 

Fördel Bitdegree

 

Hur genomfördes ICO?

 INS

  1. Registrera dig
  2. För över valuta till wallet på webbplatsen (flera valutor gick att välja mellan)
  3. Köp INS med valutan som överfördes.
  4. Ange vilken adress som tokens ska levereras till
  5. Genomför KYC
  6. Tokens distribuerades till angiven adress ca en månad efter registrering och köp

Det kändes lite krångligt med så många steg men samtidigt skapade det en säkerhet och flexibilitet för jag kunde betala med kryptovaluta varifrån som helst, något som inte alltid går (Se Bitdegree). Jag gjorde därmed överföring av Dash från BitPanda till INS varpå jag köpte INS på plattformen.

När det närmade sig distribution var jag även tvungen att fylla i en KYC dvs ladda upp ID-handling för att bevisa att jag är jag. Skulle den inte bli godkänd skulle jag inte få mina tokens utbetalade vilket kändes lite bakvänt. En liten risk fanns ju att KYC inte blev godkänd och att jag därmed inte skulle få mina tokens som jag redan betalt för.

 BitDegree

  1. Registrering
  2. Köp med Ether från ex. MyEtherWallet
  3. Tokens delades ut blixtsnabbt efter att betalning skett

BitDegree valde istället att fördela sina tokens direkt vid betalning. På hemsidan fanns det en mycket pedagogisk instruktion som visade hur man skulle göra. Jag förde över Eth (de godkände enbart Eth) till BitDegree och kunde inom några minuter se mina tokens på MyEtherWallet.  En klar fördel att få se tokens på plats så snabbt och att det var så enkelt.

Genom att ha den här lösningen var jag däremot tvungen att betala in Eth från samma wallet som jag ville få deras tokens på.

Fördel Bitdegree

Kommunikation

På den här punkten skiljde sig verkligen teamen bakom de olika projekten åt.  Jag har främst följt kommunikationen via Telegram och Facebook. Bägge avslutade sina ICO strax före julledigheten. Men där slutar likheten.

INS – Har varit extremt aktiva på Telegram och svarat på frågor oavsett tid på dygnet. De har hela tiden uppdaterat oss investerare om vad som sker vid distribuering av tokens, hur man får dem och hur de ser på framtida listningar på handelsplatser. Även över jul och nyår var de täta uppdateringar. En klar trygghet, inte minst eftersom det var min första ICO.

BitDegree – Här valde man att ta julledigt till 15e januari. Jag kan förstå att de haft mängder att göra inför deras ICO men man får ha i åtanke att många (i likhet med mig) är ny på ICO och gärna vill kunna ställa frågor eller höra hur projektet löper framåt.

Fördel INS

 

Värdeutveckling och Exchange

INS

INS utvecklade sig bra redan från början och fick en rejäl skjuts uppåt kring den 14:e januari då de listades på Binance. Nu finns denna token bland annat Binance, Kucoin och OKEx. Som mest hade värdet ökat med drygt 1 000 %. Efter rusning kring det datumet har den ”stabiliserat” sig och ligger nu kring +250%.

Det är absolut tydligt att värdet ökar kraftigt efter lansering på en stor handelsplats. Helt enkelt för att fler får tillgång till den.

BitDegree

Även Bitdegree började med en stark utveckling. Men sen har det bara gått neråt… En orsak kan vara att de inte lyckas lista sig på någon större handelsplats. Första de nådde ut på var EtherDelta och därefter IDEX.

När det blev klart att de skulle listas på NexChange meddelades detta via social media men responsen var knappast positiv. Många skrev att de aldrig hört talas om denna exchange och att det knappast var någon positiv nyhet.

Det har varit en hel del negativa attityder på social media. Det kan mycket väl höra ihop med att BitDegree varit ytterst lite aktiva, inte svarat på frågor och inte lyckats etablera sig på någon större handelsplats. Kursutvecklingen (se bild här nere) har väll inte heller eldat på entusiasterna…

Samtidigt ska jag inte klaga. Än så länge ligger kursen på ca 300 % mot vad jag investerade. Kan bara hoppas att de lyckas ta sig in på Binance – de gör ett försök nu i Januari genom att ha som mål att bli ”Coin of The Month”

 

Fördel INS

Sammantaget har värdeutvecklingen varit mycket positiv. Detta inte minst kort efter att de började handlas på handelsplatser. Däremot varierade registreringsprocessen och fördelning av tokens ganska rejält.

Nu testar jag vidare med ytterligare en ICO – Wepower.

/ Björn