IQ Option

Via IQ Option går det snabbt och enkelt att köpa derivatinstrument kopplade till över 10 av de största kryptovalutorna. Insättning av pengar kan ske via kortbetalning, banköverföring eller digitala plånböcker utan att någon överföringskostnad uppstår.

Fördelarna med IQ Option är främst att det är enkelt att köpa/sälja mot fiatvaluta (Euro) samt att man både kan välja Köp och Sälj-positioner. Det går därmed att tjäna pengar när kurserna faller.

Här går vi igenom steg för steg från registrering till handel.

Registrering

 • Gå till IQ Options hemsida
 • Fyll i mailadress och välj lösenord
 • Klicka på länken i det bekräftelsemail som skickas ut från IQ Option.

Nu kan handel ske med låtsaspengar. Det är ett bra sätt att lära sig alla funktioner och möjligheter utan att riskera eget kapital. För att kunna sätta in egna pengar behöver verifiering ske.

Verifiering

Eftersom IQ Option är en reglerad handelsplats krävs det att kunderna verifierar sin identitet. Detta sker genom att ID-kort/Pass laddas upp samt ett dokument som påvisar adressen exempelvis en telefonräkning, elräkning m.m. Efter att dessa laddats upp tar det ca 1-2 dygn innan kontot är verifierat och därmed handel med egna pengar kan ske.

 Utbud av valutor

I början av 2018 erbjöds handel i 13 valutor. Utbudet ökar däremot över tid, framförallt på grund av stor efterfrågan hos kunderna. De valutor de erbjöd då var:

Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, OmiseGo, Zcash, Ethereum Classic, Stellar, Dash, Bitcoin Gold, Qtum, NEO och Ripple.

Insättningar och uttag

Insättning och uttag kan genomföras med Visa/MasterCard/Maestro-kort, banköverföring, Skrill, Neteller samt WebMoney. Det är en fördel att de erbjuder så många olika betalningslösningar och att samtliga insättningar är avgiftsfria. Uttag är även avgiftsfria så länge det inte är överföring till bank (Se avgifter)

Derivatinstrument

Handel på IQ Option sker främst med derivatinstrument. Det betyder att du inte köper riktig kryptovaluta utan positioner som följer den underliggande kryptovalutans utveckling. Har du exempelvis derivatet Ethereum kommer värdet öka/sjunka beroende på hur värdet på kryptovalutan Ethereum rör sig rent procentuellt.

Köp riktiga Bitcoin

Den enda riktiga kryptovaluta som går att köpa och äga via IQ Option är Bitcoin. Det betyder att du kan köpa Bitcoin här och skicka till valfri wallet. Vid handel med resterande kryptovalutor är det alltså derivatinstrument som köps/säljs.

Kryptovaluta eller derivat – Spelar det någon roll?

Om investering sker i kryptovalutor enbart för att ta del av dess värdeökning spelar det ingen roll om det sker i derivat eller direkt i kryptovaluta. Det blir samma avkastning.

Hävstång?

Nej, IQ Option erbjuder inte hävstångsfunktion vid handel med kryptovaluta. Det är något de erbjuder vid handel med andra tillgångar på plattformen men alltså inte dessa valutor. Orsaken anges vara den stora volatiliteten på krypto.

Går det att investera på nedgång?

Ja, det går att investera på nedgång. Det betyder alltså att du tjänar pengar om kryptovalutans kurs går ner. Lite förenklat kan sägas att du tjänar 10% om kursen faller 10%.

Handla

Via IQ Option går det att investera i allt från valutor och optioner till kryptovalutor. Via videon ovan visas det enkelt och tydligt hur en investering sker i kryptovalutan. Här nedan kommer även en förklaring i text hur handel sker via webbplatsen. Utseendet kan skilja något mot appen. Som nybörjare rekommenderas däremot handel via webbplatsen då det skapar en bättre överblick.

 1. Klicka på pluset

Hittas högt upp relativt nära logan uppe till vänster.

iq options 1

 1. Välj Crypto
 2. Klicka på den kryptovaluta du vill ta positioner i
 3. Välj summa som ska investeras
 4. Välj Auto closing (Stop/Loss). Detta är frivilligt

iq options stängMed Auto Closing menas att positionen stängs (innehavet säljs) vid en viss nivå.  För att minska risken kan man exempelvis ställa in att den ska stängas om kursen fallit 20 %. På samma sätt går det att ta hem vinsten genom att ha automatisk stängning om kursen gått upp angiven nivå.

 1. Välj Buy eller Sell

Med Buy menas att värdet kommer att följa underliggande kryptovalutas förändring. Går kryptovalutan upp 10% kommer du att tjäna 10% osv.

iq options 2

Med Sell menas att värdet kommer att följa valutans förändring men tvärtom. Med andra ord behövs det en kurssänkning på kryptovalutan för att derivatinstrumentet ska öka i värde. Att välja säljpositioner är smidigt för att kunna tjäna pengar på kursras alternativt skapa hedge på sitt innehav. Med Sell menas i korthet att du tjänar pengar om kursen faller under den kurs som du köpt positionen på.

 1. Godkänn köpet

Klicka på ”Confirm Buying” för att slutföra köpet.

 1. Se innehav – och sälj

Alla positioner som köpts går att se under ”Open Positions”.

Öppna konto hos IQ Option!

Avgifter

Insättning/Uttag

Några avgifter tas inte ut vid insättning eller uttag. Den enda gången som en sådan transaktion kostar är vid uttag via banköverföring. Till skillnad mot många andra handelsplatser går det alltså att sätta in pengar helt utan avgift. Däremot är banköverföringsavgiften mycket hög. Ett uttag kostar 53USD.

iq banköverföring

Ett sätt komma runt detta är att öppna ett konto på den digitala plånboken Neteller. Vid uttag kan pengarna gratis föras över till Neteller. Därifrån går det att göra en banköveföring till valfri bank. Denna överföring har en fast kostnad på 65 kr per överföring. Neteller kan däremot ha begränsningar för hur stora belopp som kan överföras.

Spread

Som på alla handelsplatser finns en spread, dvs. skillnad mellan köp- och säljkurs. Denna kan variera kraftigt mellan olika kryptovalutor. När denna text skrevs var var det spread på ca 5% på Litecoin, ca 7% på Ethereum och drygt 15 % på Ripple. Skulle du köpt Ripple i denna situation skulle du alltså direkt haft en förlust på 15 %. Som bilden visar finns alltså en ”medelkurs” (171,2706) på kryptovalutan samt en köpkurs (176,1800)  och en säljkurs. Eftersom det är ett par procents skillnad mellan köp och säljkursen krävs en viss kursuppgång för att denna skillnad ska kompenseras.

iq kurs

Fast avgift

Utöver spread tas en fast avgift på 3,5% av köpesumman. Investerar du 100 Euro kommer alltså en avgift på 3,5 Euro dras.

Är IQ Options dyrt?

Den fasta avgiften gör att det blir relativt dyrt att köpa kryptovaluta genom IQ Option. Detta i jämförelse med exempelvis Coinbase. Dess fördel ligger däremot i att man har tillgång till betydligt fler valutor att välja på. I början av 2018 hade IQ Option 14 valutor medan Coinbase hade 5.

Det går även att sänka kostnaden en hel del via OTN (Se nedan)

 OTN – Sänker kostnaderna

Vid handel med kryptovaluta ges ”bonuspoäng” eller ”cashback”. Det är unik kryptovaluta som ges ut en gång i veckan beroende på hur mycket man själv handlat på IQ Option. Denna valuta heter OTN och kan användas för att minska avgiften vid kommande transaktioner. Den går även att ta ut och överföra till valfri wallet som stödjer OTN.

App

IQ Options finns som app både för Android och Ios. Funktionerna är desamma som på webbplatsen men det som skiljer är att inbetalningsmöjligheterna är större via internet. En del inbetalningsalternativ som går att använda via hemsidan är alltså inte möjliga att nå via appen.

Fördelar med IQ Option

 • Stort utbud av derivatinstrument

I jämförelse med andra handelsplatser har IQ Option ett mycket stort utbud av derivatinstrument kopplade till kryptovalutor att välja på. Det går alltså att investera i ett stort utbud av valutor.

 • Enkelheten

Många anser att det är krångligt att investera i kryptovaluta då man måste ha konton på flera olika handelsplatser för att nå ett flertal av de större valutorna. För att köpa Ripple är en väg exempelvis att första skapa konto hos Coinbase varpå man köper Ethereum. Sedan skapas konto på Binance dit Ethereum skickas från Coinbase. Valutan används sedan för att köpa Ripple.

Hos IQ Option kan investering i Ripple ske direkt med fiatvaluta.

Sell – Tjäna pengar på kursnedgång

IQ Option ger dig möjligheten att öka värdet på ditt innehav även när kryptomarknaden överlag faller. Ett enkelt sätt att skapa hedge på annat innehav – eller tjäna pengar om man tror på större nedgångar.

 • Enkelt att gå in/ut från kryptomarknaden

Genom att all handel sker mot fiat kan man lika snabbt gå in på kryptomarknaden som man kan gå ut från den. Vid större nedgångar kan man snabbt sälja av innehavet direkt mot fiat.

 • Säkert och reglerat

IQ Option är ett licensierat och reglerat företag från Cypern. Företaget finns registrerat hos tillsynsmyndigheter i flera länder så som FCA i Storbritannien, CONSOB i Italien, BaFin i Tyskland och Finantsinspektsioon i Estland.

 • Lär dig med demokonto

Efter att du registrerat dig med mailadress kan du börja provhandla via ett demokonto. Ett bra sätt att lära sig hur handelsplatsen fungerar, vilka avgifter som uppkommer och hur olika positioner öppnas/stängs.

 • Enbart köpavgift

IQ Options tar ingen avgift vid insättning av pengar, oavsett insättningsalternativ. Den enda avgiften som uppkommer är spread och kommissionen på 10%. (Se upp med avgiften vid bankuttag)

Nackdelar med IQ Options

 • Enbart ca 15 valutor

Även om de har fler valutor är många andra handelsplatser så är det en mycket liten del av de över 1500 kryptovalutor som finns. Däremot är det många av de största.

 • Hög avgift

Den största nackdelen med IQ Options är dess avgifter. De har en relativt hög spread och framförallt är det den fasta avgiften på 10% som känns stor. Investering bör alltså inte ske på kort sikt då det krävs drygt 10% värdeökning bara för att täcka upp den fasta kostnaden.

 • Derivat – inte riktiga coins

Eftersom det är derivatinstrument som används vid handel kan inte kryptovalutan skickas till vänner eller användas för betalning vid köp. Detta är alltså enbart för investering – inte användning av valutan.

Öppna konto hos IQ Option!