Är exchange tokens en bra investering?

Exchange tokens, eller kryptobörsmynt på ren svenska, har länge haft en viss hype runtomkring sig då det är de tokens och coins med troligtvis störst användning inom kryptosfären.

Men är de egentligen en bra investering?

Vad är en exchange token?

En exchange token är en ”utility token” som ger ägaren rabatter på exempelvis avgifter vid köp av kryptovalutor. Att äga en exchange token kan även ge ägaren möjlighet att delta i IEO:s, Initial Exchange Offerings, något som personer som inte håller tokenen kan göra.

Likväl tenderar exchange tokens att involvera en mekanism där börsen själv förstör en mängd tokens i regelbundna intervall i relation till deras omsättning eller vinst – något som är tänkt att öka värdet på tokenen eller myntet då det cirkulerar färre tokens i omlopp.

Populärast exchange token på marknaden är Binances egna token BNB som var bland de första att lanseras på marknaden. Med BNB får man rabatt på Binances avgifter när man betalar avgifterna i BNB likväl får man möjligheten att delta i de IEO:s som lanseras på Binances plattform.

Andra populära exchange tokens är Huobis HT, Bitfinexs LEO samt OkCoin’s OKB. Dessa följer mer eller mindre exakt Binances modell med att ge rabatter på börsavgifter, ge möjligheter att deltaga i IEO:s samt en mekanism för att försöka öka värdet på tokenen genom en ”coin burn” alternativt ”revenue share” av kryptobörsens avgifter.

Hur står sig exchange tokens som investering?

Coindesk genomförde nyligen en sammanställning av de mest populära kryptobörsernas exchange tokens (BNB, HT, LEO och OKB) och hur dessa hade presterat det senaste året.

Utav dessa exchange tokens så har samtliga förutom en (Bitfinexs LEO) haft en bättre avkastning jämfört med både Bitcoin samt USD.

Bäst presterade OkCoins OKB som på årsbasis steg 94 % mot Bitcoin och 413 % mot USD. Sämst presterade Bitfinexs LEO som backade 99,3% mot både Bitcoin och USD.