Är Google i krig med kryptovärlden?

Under de senaste dagarna har det pågått ett tämligen märkligt krig mellan Google och kryptovärlden.

Det hela började med att YouTube (som ägs av Google) började med att plocka ner hundratals med videos från kanaler som handlade om blockchain och kryptovalutor.

Stora kanaler såsom exempelvis svenske Ivan on Tech fick en kraftfull varning från YouTube under veckan i form av en ”strike”.

Hos YouTube blir man först varnad, därefter får man en strike och efter 3 strikes under en period av 90 dagar så stängs kontot ner permanent och tas helt bort från YouTube.

För att skydda sin kanal valde Ivan on Tech att dölja samtliga videos som handlade om kryptovalutor i hopp om att undgå fler varningar och straff från YouTube. Ivan on Tech var långt ifrån den enda som drabbades utav YouTubes påhitt utan en stor mängd kanaler drabbades.

YouTube har sedan dess offentligt gått ut med att det var ett misstag att plocka bort hundratals videos som handlade om kryptovalutor. Trots YouTubes uttalande är en mängd kanaler fortfarande drabbade.

Vissa kanaler har fått samtliga videos återställda och varningar borttagna, men den stora majoriteten har enbart fått en del av de drabbade videorna återställda. YouTube har heller inte gått ut med en fullständig förklaring som förklarar vad exakt som skedde och varför det skedde.

Google stänger av MetaMask från deras App Store

Som om YouTube-attacken på kryptokanaler inte var nog så har även Google plockat bort Ethereum-plånboken MetaMask från sin app store. Enligt utsago från MetaMasks utvecklare så plockades appen bort av Google för att den inte efterföljde Googles policy för finansiella tjänster.

MetaMask försökte få Google att ändra sitt beslut, men Google stod på sig och menade att ”deras policy inte tillåter mining av kryptovalutor på mobila enheter”. Detta är en funktion som inte ens finns i MetaMask och utvecklarna bakom den populära plånboken hoppas på att Google skall ta sitt förnuft till fånga och inse att de har gjort ett monumentalt misstag.