Binance investerar i FTX och Kraken köper Circles OTC-verksamhet

Kryptobörsgiganten Binance verkar onekligen ha fått upp ögonen för kryptoderivatprodukter.

Sedan tidigare har de köpt upp derivatplattformen JEX i september i år och nu investerar Binance även i konkurrenten FTX / Alameda Research.

Utöver detta har Binance även lanserat Binance Futures – så Binance har onekligen siktet inställt på att på allvar bli en ledande aktör för kryptoderivatprodukter.

Marknaden har länge dominerats av OKEx, BitMEX och Huobi – men Binance Futures har på kort tid uppnått en marknadsandel på 10 % och prognoserna är goda för att ta en ännu större del av marknaden.

Investeringen i FTX har ännu inte officiellt offentliggjorts av Binance, men Alameda Research/FTX:s VD, Sam Bankman-Fried, bekräftar att Binance köpt in sig med aktieposter för ”tiotals miljoner dollar”. Binance är den första externa investeraren i Alameda Research/FTX och investeringen är ämnad att leda till bättre kryptoplattformar för båda parter.

Binance kommer hjälpa FTX att växa snabbare och FTX kommer hjälpa Binance med en rad produkter för att öka likviditet och för att attrahera institutionella investerare genom en OTC (over the counter) tradingdesk.

Utöver att köpa in sig på en aktiepost har Binance även tagit en långsiktig position i FTX:s token FTT.

Kraken köper Circles OTC-verksamhet

En annan stor nyhet gällande kryptobörser är att Kraken köper upp Circles OTC tradingdesk. Circle har varit med i kryptosvängen sedan 2013 och var en av de absolut tidigaste aktörerna för OTC-handel av digitala produkter och valutor.

Enligt en rad insatta källor på kryptomarknaden så har Circle haft för avsikt att sälja av sin OTC-verksamhet ända sedan i somras. Anledningen är att Circle från och med 2020 skall ha ett laserfokus på sina stablecoin-produkter, där USD Coin (USDC), är den klart mest populära produkten.

USDC har i skrivande stund en marknadskapitaliseringsgrad som uppmäter en åttondel av den mest populära stablecoinen: Tether (USDT). Det finns således onekligen utrymme för Circle och USDC att växa mer och ta fler marknadsandelar av Tether.