Binance listar Dogecoin (DOGE)

Något oväntat har Binance valt att lista kryptovärldens största meme-coin Dogecoin (DOGE) på sin kryptobörs. DOGE rusade 35 % på nyheterna och är en av en liten skara altcoins som stiger under fredagen.

Dogecoin kommer att kunna handlas mot BNB, BTC, USDT, PAX och USDC hos Binance och tradingen öppnar 14:00 idag, fredag den 5:e juli 2019.

Vad är Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin är en av de absolut äldsta altcoinsen på kryptomarknaden idag och släpptes den 6:e december 2013 av skaparna Billy Markus och Jackson Palmer.

Namnet Dogecoin syftar på Internetmemen ”Doge” som är en hund av den japanska rasen Shiba Inu. Doge var vid tillfället en oerhört populär meme och Billy och Jackson ville skapa en kul kryptovaluta som fler kunde ta sig an jämfört med exempelvis Bitcoin.

Dogecoin skiljer sig även markant mot Bitcoin då det är en inflatorisk kryptovaluta med en obegränsad mängd coins i cirkulation medan Bitcoin är en deflatorisk kryptovaluta med en begränsad upplaga på 21 miljoner coins.

Dogecoin baseras på Luckycoin som i sin tur baseras på Litecoin vilket göra att Dogecoins konsensusalgoritm styrs av Proof of Work (PoW).

I skrivande stund finns det totalt runt 120 miljarder DOGE i cirkulation och marknadskapitaliseringen är hela 500 miljoner dollar.

Dogecoin är populär inom kryptosfären

På grund av sin historia och memestatus inom kryptovärlden så är det många som uttryckt positiva åsikter om valutan. I april i år skrev exempelvis Elon Musk att Dogecoin troligtvis var hans favoritkryptovaluta och så sent som igår gick Ethereum-skaparen VItalik Buterin ut med att han var ”pro-Dogecoin”.

Många kryptoentusiaster har visat stor uppskattning till Binance för beslutet att lista valutan. Binance tenderar normalt sett att sträva efter att lista projekt med särpräglade användningsområden och avancerade tekniska lösningar.

Listningen går således en hel del utanför ramen för vad Binance normalt sett listar. Changpeng ”CZ” Zhao, Binances VD, tweetade själv att listningen av Dogecoin var ett stort undantag från deras normala listningar då den inte skedde tack vare teknik utan tack vare Dogecoins stora följarskara och entusiastiska community.

Listningen har blivit en snackis bland kryptoentusiaster på Twitter och Reddit och många talar om att den kan vara startskottet för nästa ”alt season”. Om så är fallet återstår givetvis att se.