Bitcoin-handeln rekordhög i Venezuela

Mitt i den svåra ekonomiska tillbakagången och osäkerheten kring landets regering har bolivaren blivit i stort sett värdelös. Befolkningen i Venezuela har den senaste tiden fortsatt att lida av brist på förnödenheter. Situationen förvärrades när regeringen bestämde sig för att förhindra amerikansk humanitär hjälp från att släppas in i landet via gränsen mot Colombia.

Säckar med ris, tonfisk på burk och kex ämnad för landets befolkning har stoppats av Maduros regering. Nicolas Maduro greppar efter halmstrån i sina försök att bibehålla makten i Venezuela och förhindra att släppa den till oppositionsledaren Juan Guaidó.

Guaidós folk är dock fortsatt optimistiska att förnödenheterna ska släppas in i landet för att hjälpa tiotusentals undernärda barn. Än så länge har den dock stoppats vid gränsen av landets militär och det är oklart om och när den kommer att släppas igenom. Så länge som Maduro hittar ett sätt att behålla makten, förväntas militären att förhindra förnödenheter från att komma in i landet.

Detta har lett till att landets befolkning under de senaste veckorna har vänt sig till Bitcoin. Med hjälp av kryptovalutan försöker de köpa livsmedel och andra förnödenheter.

Venezuelas oppositionsledare Guaidó är positivt inställd till Bitcoin och har offentligt uttryckt sin skepsis mot Petron, en kryptovaluta framtagen av Maduros regering. Det är dock högst osannolikt att Bitcoin kommer bli landets huvudsakliga valuta inom en överskådlig framtid. Om en ny regering tillträder kommer den snarare att försöka återgå till bolivaren som nationell valuta.

I dagsläget fungerar dock Bitcoin som en livlina för många av landets invånare, och den kommer att fortsätta göra så även under den närmaste framtiden.

Källa: https://www.ccn.com/bitcoin-trading-in-venezuela-just-hit-an-all-time-high-despite-a-40-price-premium