Bitcoin närmar sig 50 000 dollar för första gången

Bitcoin närmar sig för första gången en ny prisnivå på 50 000 dollar. I skrivande stund står BTC i 47 232,90 USD, vilket är en rejäl ökning med närmare 20 000 dollar från sin tidigare nivå under inledningen på detta år. Sedan dess har kryptovalutan mer än fördubblats i värde.

I samband med pandemin har investerare fått priset på Bitcoin att öka rejält till följd av att den amerikanska centralbanken har skickat ner räntan till närmare noll. Detta skedde i mars 2020 i samband med att coronaviruset tog världen i ett järngrepp, och det finns inget som tyder på att centralbanken skulle komma att förändra räntan under de närmaste åren. Det innebär att utsikterna för den amerikanska dollarn för tillfället är svaga.

En anledning till att Bitcoin har fått ny luft under vingarna är förstås att Tesla har köpt på sig BTC. Elon Musks elbilsföretag har även meddelat att man snart kommer acceptera Bitcoin som valuta vid kundbetalningar.

Under den gångna veckan lät även Mastercard meddela att man kommer ha stöd för utvalda kryptovalutor direkt i nätverket. Detta ska ske vid något tillfälle senare under året. Även detta är en viktig milsten för Bitcoin, och nyligen har även PayPal och Square börjat tillåta vissa av sina kunder att handla med Bitcoin. Mastercard kommer dock att vara den största fjädern i Bitcoins hatt så här långt.

Priset på Bitcoin kan bara gå upp just nu

Trots den stora haussen kring Bitcoin finns det alltid belackare som ivrigt hävdar att kryptovalutan är inne i en bubbla. Anthony Scaramucci är en av dessa. Han är grundare av bolaget Skybridge Capital, ett företag som har en betydande stek i Bitcoin. Han gjorde ett uttalande redan i januari i år om att Bitcoin kunde befinna sig i en bubbla. “Vi förväntar oss att fonden kommer vara volatil och den skulle kunna förlora pengar”, sa han då till CNN.

Enligt Scaramucci skulle Bitcoin hastigt kunna förlora så mycket i värde som mellan 20 % och 50 %. Å andra sidan är han dock även tydlig att påpeka att kryptovalutan har lyckats vara bestående över en tid. Under de senaste 10 åren har faktiskt BTC presterat bättre än det amerikanska aktieindexet S&P 500. Och i dagsläget är efterfrågan på Bitcoin större än tillgången, så enligt grundläggande marknadsekonomisk teori kan priset bara gå upp.

Källa: CNN