BlackBerry introducerar blockchain-stödd plattform med fokus på vårdtjänster

Som en del av sin kursändring in i säkerhets- och databranschen, har mjukvaruföretaget och tidigare smartphonetillverkaren BlackBerry nu släppt en plattform som bygger på blockchain-teknik. Deras nya produkt riktar sig till vårdsektorn, enligt ett pressmeddelande som företaget släppte under gårdagen.

I sitt pressmeddelande skriver BlackBerry att man har ingått ett samarbete med teknikbolaget ONEBIO om utvecklingen av ett “ultrasäkert” blockkedje-baserat ekosystem. Systemet är framtaget för lagring och delning av medicinsk data, där information kan matas in av patienter, laboratorier och biometriska enheter anslutna till sakernas internet (IoT). När data väl har matats in, kommer den att anonymiseras och delas med forskare.

John Chen, VD på BlackBerry uttalar sig om projektet: “Vi använder vår expertkunskap inom säkerhet, dataintegritet och kommunikationsarbete i reglerade branscher såsom fordonsbranschen, finansbranschen och den offentliga sektorn för att hantera en av de största utmaningarna i vårdsektorn: att utnyttja vårens slutpunkter för att förbättra patientutfall och samtidigt säkerställa säkerhet och dataintegritet.”

BlackBerry har även presenterat ett realtidsoperativsystem för utvecklingen av instrument för robotkirurgi, system för patientövervakning och andra säkerhetskritiska produkter som behöver få ansvarig myndighets godkännande.

Vid en tidpunkt uppgick BlackBerrys marknadsandel på den globala smartphonemarknaden till 50 procent, men till 2016 hade denna andel sjunkit till blott 0,1 procent av marknaden. Även om BlackBerry fortfarande är verksamma inom smartphonebranschen – den 10 oktober kommer bolaget släppa en ny smartphone – indikerar BlackBerrys nya blockchain-projekt att bolaget nu äntrar nya branscher.

Källa: https://cointelegraph.com/news/blackberry-introduces-blockchain-backed-platform-focused-on-healthcare-services