Cambridge Analytica rapporteras planera släpp av digital valuta

Cambridge Analytica planerade att samla in pengar genom att utfärda en digital valuta innan de involverades i skandalen kring missbruk av data från Facebook, berättade källor insatta i ämnet för Reuters den 17 april.

Källorna hävdar att Cambridge Analytica hade konsulterat ett bolag som rådgiver företag om hur man strukturerar upp initiala mynterbjudanden (ICO:er). Även om det är okänt om dataanalysbolaget fortfarande planerar att ta fram en digital valuta, sa en talesperson till Reuters att bolaget överväger använda blockchain-teknik för att säkra data på nätet:

“Innan Facebook-kontroversen höll vi på att utveckla en serie tekniker för att hjälpa individer att ta tillbaka sin personliga data från företag och för att få full transparens och kontroll över hur deras personliga data används. Vi utforskade flera olika alternativ för människor att hantera och tjäna pengar på sin personliga data, inklusive blockchain-teknik.”

Cambridge Analytica arbetade med den amerikanske presidenten Donal Trumps kampanj 2016, och har nyligen granskats ordentligt efter att ha påståtts fått otillbörlig tillgång till Facebooks användardata. Källor hävdar att bolaget skördat privat information från profiler tillhörande fler än 50 miljoner användare. Såväl den amerikanska kongressen som det brittiska parlamentet har haft utfrågningar med Cambridge Analyticas VD Alexander Nix kring bolagets aktiviteter.

ICO:er har blivit ett populärt sätt för bolag att samla in pengar. Tidigare under året samlade den populära meddelandetjänsten Telegram in 850 miljoner dollar under andra rundan av sin ICO för att stödja utvecklingen av sin meddelandeapp och sin egen blockchain-plattform Telegraph Open Network.

Källa: https://cointelegraph.com/news/cambridge-analytica-reportedly-planned-to-release-digital-currency