Coinbase tillkännager stöd för Ethereums ERC20-tokens

Coinbase tillkännagav tidigare idag sina planer på att lägga till stöd för ERC20 i flera av sina produkter.

Historiskt sett har tillkännagivanden från Coinbase orsakat stora tillströmningar av investerare och märkliga prissvängningar, och till och med anklagelser om marknadsmanipulation. Därför var det en överraskning idag att det senaste tillkännagivandet från Coinbase inte efterföljdes av en knall utan istället av ett björnigt gny. Priserna sjönk på hela marknaden och reaktionen på det betydelsefulla tillkännagivandet från Coinbase har varit liten. Coinbases tillägg av stöd för ERC20 kommer ha vittgående effekter på kryptomarknaderna under åratal framöver och kan inte bortses från.

Vad är ERC20?

ERC20 är den standard som används av Ethereums tokens och smarta kontrakt. Det fungerar som ett gränssnitt som vem som helst som önskar utfärda en token eller skriva ett smart kontrakt måste följa. Det finns totalt 59 948 Euthereum-kontrakt där ute. Även om Ethereums marknadsandel har sjunkit, dominerade de i princip ICO-tjurmarknaden under 2017.

Ta som exempel flera av de mest framgångsrika valutorna såsom EOS som samlade in 185 miljoner dollar på blott 5 dagar, Bancor som samlade in 153 miljoner dollar, och åtminstone 2 andra valutor som samlade ihop 70 miljoner dollar eller mer. ERC20-tokens betraktas av Ethereums fans som det mest solida fundamentet för ICO:er och blockchain-applikationer.

Hur kommer detta påverka Coinbase?

Coinbase har flera produkter som kommer påverkas av detta. Den första, och potentiellt sett viktigaste för institutionella investerare är Coinbase Custody. Privata investerare är kanske inte bekanta med denna, men Coinbase Custody är en förvaringstjänst för digitala tillgångar som ger hög säkerhet och ekonomisk kontroll över stora innehav. Ingen vet hur många kunder som använder tjänsten, men den anses vara den mest framstående tjänsten för förvaring av digitala tillgångar i USA.

GDAX, Coinbase plattform för handel med digitala tillgångar, som för närvarande endast stödjer Bitcoin, Ethereum, LiteCoin och Bitcoin Cash, kommer “invänta ytterligare juridisk klarhet” innan man lägger till ytterligare tillgångar. Det är oklart vad detta egentligen betyder, i vilka jurisdiktioner de söker mer juridisk vägledning, eller vilka deras juridiska farhågor är. Coinbase har inte heller satt en tidslinje för detta, så huruvida det händer under 2018 eller ej kan vi bara spekulera kring.

Coinbase, företagets flaggskeppsprodukt, kommer fortsätta den process den inledde efter skandalen med insiderhandel i Bitcoin Cash och prispumpen i form av att mynt först lades till på Coinbase efter att de hade listats på GDAX.

Coinbase Asset Management, företagets indexfond, kommer inkludera eventuella nya tillgångar utifrån marknadsvärde. Om du till exempel investerar 100 000 kr och en ny ERC20-token har 20% av marknadsvärdet av alla mynt på Coinbase, kommer du därmed äga 20 000 kr i denna nya token.

Coinbase tillkännagav även att deras betalningslösning, Coinbase Commerce, inte planeras acceptera betalningar i andra kryptovalutor. Detta är förstås negativt för alla de mynt som önskar användas för transaktioner i realtid, men belyser också det försiktiga förhållningssätt som företaget har.

Hur kommer detta påverka kryptomarknaderna?

Tillkännagivandet har inte lyckats ge marknaderna något förtroende, utan det totala marknadsvärdet har backat omkring 30 miljarder dollar. Tillkännagivandet kunder inte ens ge Ethereum en boost – valutan har backat närmare 10% idag. Följande påstående kan vara felaktigt, men det känns som att reaktionerna på detta tillkännagivande skulle ha varit större om marknadsvärdet låg på 700 miljarder dollar.

Källa: https://www.ccn.com/coinbase-announces-it-will-add-erc20-support/