Det här är Facebook Libra

Facebook offentliggjorde sin kryptovaluta Libra officiellt den 18:e juni och släppte i samma veva även white papret för projektet.

Kortfattat om Facebook Libra:

  • Är en lågvolatil valuta, en så kallad ”stable coin”, vars primära syfte är att möjliggöra för enkla och snabba transaktioner.
  • Är en kryptovaluta baserad på ”Proof of Stake” med stöd för smarta kontrakt. Initialt kommer plattformen vara ”permissioned” för att gradvis bli mer och mer ”permissionless” och på så vis även mer decentraliserad.
  • Kommer att styras av icke-vinstdrivande stiftelsen Libra Association med bas i Genéve i Schweiz.
  • Kommer att backas upp av en egen uppsättning security tokens (STO:s) benämnda Libra Investment Tokens som kommer att användas för att betala för driftkostnader, incitamentsprogram med mera.
  • Kommer initialt att backas upp av 100 olika aktörer som vardera får betala tio miljoner dollar i motsvarande Libra Investment Tokens för att delta i nätverket. Redan idag är Visa, MasterCard, Paypal, Uber, Spotify, Booking.com med på tåget.
  • I sambandet med släppet av Libra släpps även plånboken Calibra som kommer göra det superenkelt att skicka pengar till andra användare och genom andra tjänster såsom Messenger, WhatsApp med mera.

Tekniken

Libra kommer att lanseras som en open-source ”Proof of Stake”-plattform med stöd för smarta kontrakt. Initialt lanseras plattformen enligt en ”permissioned” modell där enbart de 100 initiala nodoperatörerna kan verifiera transaktioner. Facebooks målsättning är att Libra vid lansering skall kunna hantera 1000 transaktioner per sekund och 10 sekunders slutgiltighetstid från initierad transaktion till färdigverifierad transaktion.

Samarbeten

Facebook har redan nu rott i land tunga samarbeten med bolag inom en rad vertikaler såsom betalningslösningar, investeringar, e-handel, telekommunikation, resor, underhållning och mycket mer. Betalningsjättar såsom Visa och MasterCard är involverade, tech unicorns såsom Uber, Lyft och Spotify samt tunga riskkapitalbolag såsom Andreessen Horowitz och Union Square Ventures är alla med på tåget.

Användningsområden

Facebook har redan gått ut med att Messenger och WhatsApp kommer att vara djupt integrerade med Libra – att kunna skicka pengar skall vara lika enkelt som att skicka ett meddelande eller en bild. Det är heller ingen lågoddsare att Libra i framtiden kommer att integreras i Instagram.

En annan uttalad ambition med Libra är att möjliggöra för personer utan bankkonto att äntligen kunna ha tillgång till ett eget konto. Runt hälften av alla vuxna i världen har idag inte tillgång till ett eget bankkonto och Libra är tänkt att ta sig an detta segment.

Genom Libra vill man även minska på kostnader för att skicka pengar mellan olika länder, enligt en likartad affärsmodell som Ripple (XRP) implementerar.

Källa: https://www.theguardian.com/technology/2019/jun/23/facebook-libra-cryptocurrency-poses-risks-to-global-banking