Deutsche Börse skapar dedikerad kryptovaluta- och blockkedjeavdelning

Den tyska finansjätten Deutsche Börse har skapat en dedikerad avdelning för DLT, kryptovalutor och nya marknadsstrukturer. Den nya avdelningen är bland annat tänkt att utforska användningsområden för blockkedjeteknik.

Deutsche Börse har under en tid utforskat flera olika användningsområden för blockkedjor, lät bolaget meddela i ett pressmeddelande. Det tyska företaget har samverkat med internationella värdepapperscentraler kring användningen av smarta kontrakt för bland annat skapandet av en funktionell prototyp av en blockkedjebaserad värdepapperslösning åt Tysklands centralbank, Deutsche Bundesbank.

Jens Hachmeister, ansvarig för DLT, kryptotillgångar och nya marknadsstrukturer hos Deutsche Börse, säger att företaget har arbetat aktivt med blockkedjan i ett inledande skede av “tänkande och utforskande”. “Vi har investerar i olika initiativ för att skapa en god förståelse för de trender, den teknik den potential som ligger i de traditionella segmenten av vår värdekedja,” tillade han.

Deutsche Börse har även utökat sitt samarbete med HQLAx efter ett förvärv som slutfördes efter att man gjort en initial investering i HQLAx på ett ensiffrigt miljonbelopp räknat i euro. HQLAx är ett bolag som arbetar med likviditet och värdepappershantering, och bygger nu en blockkedjebaserad driftmodell för överföring av belånade värdepapper.

Detta samarbete har varit på gång sedan i mars i år, då Deutsche Börse tillkännagav sitt föreslagna samarbete med HQLAx kring framtagandet av en helt integrerad driftmodell för belåning av värdepapper genom att utnyttja den blockkedjeteknik som utvecklats av R3.

R3s plattform Corda är inte ny för HQLAx. Bolaget initierade nämligen de första överföringarna av belånade värdepapper mellan Credit Suisse och ING med hjälp av just denna plattform.

Källa: https://www.ccn.com/deutsche-borse-launches-dedicated-cryptocurrency-and-blockchain-unit/