Ett år med Bitcoin Cash

Den hett omtalade kryptovalutan Bitcoin Cash, vilken genom en hård förgrening är sprungen ur Bitcoin, firade sin ettårsdag den 1 augusti. Samma datum 2017 påbörjade valutan sin resa och ökade inom loppet av några minuter i värde till 800 dollar. I skrivande stund är valutans värde dock lägre än sitt ursprungliga värde, nämligen 765 dollar på handelssajten Binance.

Bitcoin Cash (BCH) ska ha tagits fram för att lösa vissa problem med originalversionen av Bitcoin, och dess utvecklare insisterar ihärdigt att BCH är den rena versionen av det mynt som beskrivs i Satoshis vitbok. Detta påstående utmanas förstås av de purister som ställer sig bakom Bitcoin (BTC), vilka hävdar att Bitcoin Cash blott är en rebellaktig sidogren utan något som helst värde. Ordkriget mellan de bägge valutornas förespråkare har varit ständigt pågående, och Bitcoin Cashs främste förespråkare Roger Ver har till och med startat en hemsida vid namn Bitcoin.com vars syfte är att stärka Bitcoin Cashs varumärke.

Coingeek, en annan webbplats som ställer sig bakom BCH, anordnade i samband med kryptovalutans ettårsfirande en stor fest i London till vilken man bjöd in alla valutans miners och förespråkare. Coingeeks grundare Calvin Ayre hade följande att säga om firandet när han intervjuades av CCN:

“Ettårsfirandet av Bitcoins (numera kallad Bitcoin BCH) återfödelse är ett stort ögonblick i historien av pengar. Det är också ett utmärkt tillfälle att påminna alla som vill att Bitcoin ska uppfylla sitt ursprungliga mandat att vara en global elektronisk valuta om att en viktig uppgift fortfarande måste slutföras: vi måste slutföra uppgiften att till fullo återställa det ursprungliga Bitcoin-protokollet, och sedan låsa fast det så att framtida applikationsutveckling sker ovanpå denna beprövade plattform. Det innebär att det även är nödvändigt att avlägsna den artificiella blockstorleksbegränsning som implementerades som en tillfällig åtgärd strax efter att Bitcoin först lanserades, och återvända till den ursprungliga designen med en obegränsad blockstorlek.”

Ayre fortsatte med att hävda att man genom att förändra det underliggande protokollet för upplevd kortsiktig vinning inge gör någonting annat än minskar stabiliteten och säkerheten, och i slutändan dödar nätverket helt.

“Med Bitcoins protokoll fastlåst, kommer det ske en kambrisk explosion av innovation ovanpå Bitcoins plattform. Eventuella misstag som görs vid ett lager ovanpå BCH-protokollet kan enklare avfärdas och kommer inte ha någon inverkan på den underliggande plattformens förmåga att utgöra världens pengar,” tillade han.

Så här ett år efter starten är Bitcoin Cash väletablerat med fler än 19 tjänsteavtal inklusive de med Bitpay, Coingate, Viabtc, Coindance och Coinpayments. Valutan är även en del av 14 olika projekt, däribland Counterparty, OpenBazaar och JoyStream, samt finns tillgänglig på inte mindre än 14 handelssajter.

Enligt en YouTube-video som Roger Ver nyligen postade på Bitcoin.coms officiella kanal ska Cypern ha nått en 70-procentig nivå när det kommer till att anamma Bitcoin Cash. En cypriotisk förespråkare för valutan hävdar även att antalet handlare som kommer anamma valutan kommer att uppgå till imponerande 4 000 st senast november 2018.

Källa: https://www.ccn.com/bitcoin-cash-celebrates-first-anniversary/