Facebook Libra återigen i hetluften – Paypal, Visa och Mastercard funderar på att dra sig ur Libra Association

Ständigt aktuella och ständigt omdiskuterade Facebook Libra har åter igen hamnat i blåsväder. Sedan tidigare har vi rapporterat om de återkommande regulatoriska problem som projektet har fått utstå.

På grund av den extremt intensiva regulatoriska miljön runt Libra har nu ett flertal stora ursprungsmedlemmar i Libra Association börjat att fundera över sin inblandning i projektet. Tidigare har det mest varit lösa rykten, men nu börjar alltfler – och dessutom tunga – samarbetspartners fundera över sin framtid med projektet.

Financial Times och Wall Street Journal rapporterade nu i veckan att Paypal, Visa och Mastercard har funderat på att dra sig ur. De är oroade över att det regulatoriska intresset och hetluften kring Libra skall påverka deras kärnverksamheter.

PayPal funderar på att dra sig ur – närvarade inte ens på Libra Associations möte

PayPal – en av de första, tillika största, samarbetspartnerna till Facebook Libra – gjorde i veckan en tydlig markering mot projektet som spätt på ryktena ytterligare att de kan vara på väg bort från projektet.

I torsdags skulle representanter för Libra Association träffas i Washington D.C. för att diskutera organisationen och statuset på projektet. PayPal hade inga närvarande företrädare på mötet – något som onekligen inte är en bra signal.

Libra Association träffas i Genève inom kort

Nästa möte för Libra Association sker den 14:e oktober då representanter skall träffas i Genève i Schweiz för att välja ut en styrelse samt att enas om ett gemensamt styrdokument för organisationen.

Detta möte är oerhört viktigt för organisationen och det kan bli en viktig mätpunkt för att avgöra vilka samarbetspartners som fortfarande är intresserade av att försätta som en del i Libra Association – och vilka som inte är det.

USA:s Treasury Department sägs ha pressat Visa, Mastercard, Paypal och Stripe

Enligt rykten har USA:s finansdepartement dessutom inofficiellt skickat ut förfrågningar till Visa, MasterCard, Paypal samt Stripe och frågat om en fullständig genomsyn av deras processer för att förhindra penningtvätt, terrorfinansiering m.m och hur Libra skall appliceras i dessa processer.

Enligt samma källor bakom ryktena så spekuleras det i att finansdepartementet enbart skickat ut förfrågningarna för att skrämma samarbetspartners – inte för att de genuint är intresserade av informationen.