Facebook Libra: Visa, Mastercard, Stripe och Ebay hoppar av

Ständigt omdiskuterade Facebook Libra har nu troligtvis mött ett av sina hittills största nederlag.

Häromdagen rapporterade Bloomberg att Visa, Mastercard, Stripe och Ebay helt hoppar av projektet.

Förra veckan rapporterade vi redan då om att Paypal, Visa och Mastercard funderade på att dra sig ur, men det är först nu detta har blivit en reell verklighet. Ebay, Stripe och Mastercard var först ut med att gå ut med att de lämnade projektet och minuter senare gick även Visa ut med nyheten att de också inte kommer vara en del av projektet framöver.

Den röda tråden för alla dessa avhopp är det oklara regulatoriska läget och en rädsla för att lagstiftare skall ta sig en närmare titt på de respektive samarbetspartnernas kärnverksamheter på grund av relationen till Facebook Libra.

Dessa avhopp är givetvis enormt tunga för projektet då deras involvering i projektet initialt gav projektet en helt ny dimension av seriositet. De avhoppande bolagen har uttryckt att de har respekt för Facebooks vision och att de kan se potential med projektet men att de i denna stund inte kan vara en del av det.

Kryptobörsen Coinbase stödjer fortfarande Libra

Trots de tunga avhoppen så finns det fortfarande de som tror på projektet.

VD:n för amerikanska kryptobörsen Coinbase, Brian Armstrong, gick nyligen ut med åsikten att ”amerikanska staten reagerar som om de vill hamna efter resten av världen”. Han tyckte vidare att USA på sikt kan bli en obetydlig aktör på den globala marknaden om lagstiftare skall stå i vägen för innovativa framsteg.

Du kan nu satsa på om Libra kommer att lanseras 2020 eller ej

På grund av det enorma intresset för Facebook Libra och alla omfattande turer kring projektet så har nu kryptobörsen CoinFLEX lanserat en derivatprodukt där man kan satsa på om Libra kommer vara i drift i slutet av 2020 eller ej.

Derivatprodukten fungerar på så sätt investerare initialt köper kontrakt om 30 cent per kontrakt, vilket är tänkt att motsvara en 30% chans att Libra kommer att vara i drift i December 2020. Om Libra inte är i drift vid 30:e December 2020 så kommer investerarna att förlora deras initiala investeringar.