Forbes publicerar sin första lista någonsin över de rikaste i kryptovaluta

Forbes, kända för sin lista över världens miljardärer, publicerade i tisdags för första gången en lista över de rikaste människorna i kryptovaluta.

Målet med listan, enligt Forbes redaktör Randall Lane, är att “tillhandahålla en bild över ett viktigt ögonblick, en del av den transparens som krävs för att för krypto bort från sitt ursprung som knarklangarnas favoritvaluta och in i dess ungdom som ett legitimt tillgångsslag.”

Medan det är en ganska enkel uppgift att sammanställa en lista över världens traditionella miljardärer, är det desto svårare att beräkna de exakta summor som utgör världens rikaste kryptopampars rikedomar.

Kryptovalutor är per definition ett decentraliserat, krypterat betalsystem som tog sin början utanför det traditionella globala finanssystemet. De personer som är nyrika i kryptovaluta lever enligt Jeff Kauflin, skribent på Forbes, “i en konstig värld där paranoid hemlighetsfullhet blandas med skrytsam uppvisning.”

Forbes lista över de rikaste människorna i kryptovaluta har delats upp i fem kategorier: idealister, byggare, opportunister, aktörer inom infrastruktur och etableringsinvesterare. För att få en plats på Forbes lista behöver man ha ackumulerat mer än 350 miljoner dollar.

Istället för statiska siffror listas värdet på deras tillgång i omgång, baserad på “det beräknade innehavet av kryptovalutor (ett fåtal tillhandahöll bevis), nettovinster från handel med kryptotillgångar samt aktier i kryptorelaterade företag.

Forbes tillkännager att de hade kunna utesluta vissa personer från listan och att deras beräkningar kan vara helt felaktiga.

Listan består av 19 personer. Man kan klicka på varje medlem på listan på Forbes webbplats för att få läsa en kort presentation samt den beräknade nettoförmögenheten i kryptovaluta.

Annan data publicerades tillsammans med listan, såsom den genomsnittliga åldern på de rikaste i krypto jämfört med åldern på Forbes 400 rikaste amerikaner (42 respektive 67), samt den genomsnittliga dagliga prisvolatiliteten under januari 2018 för Bitcoin (BTC, Ethereum, ETH) och Ripple (XRP) jämfört med Apple, Proctor & Gamble och guld.

I samband med framtagningen av listan, talade Lane med Joe Lubin, grundare av Consensys, om andra kryptopampars potentiella farhågor inför offentliggörandet av sådan information. Lubin, som Lane hänvisade till som “kryptovalutornas statsman”, sa att han och hans kamrater inte hungrade efter allmänhetens uppmärksamhet. Lubin ställde även frågor om hur Forbes kunde få fram tillförlitliga siffror, och tog upp problemet med att potentiellt sett göra dessa personer till måltavlor för tjuvar. Lane tillade dock att Lubin och hans kamrater inom “kryptoeliten” inte såg listan som särskilt viktig.

Kauflin skriver att Forbes “med bestämdhet tror att vi gör världen till en bättre plats genom att belysa de osynliga rika.  På samma sätt som krypto har utvecklats från droghandelssajten Silk Roads dagar och den digitala kapningen av Mt. Gox, bör rikedomar av denna magnitud aldrig tillåtas döljas i skuggorna.”

CryptoWeekly, ett nyhetsbrev om kryptovaluta, släppte en liknande lista över de 100 mest inflytelserika personerna inom kryptogemenskapen. Deras lista utgår inte från nettoförmögenheten, utan från den forskning och de teknologiska bidrag som en person har gjort i kryptovärlden.

Bland de som utlämnades från Forbes ranking över de rikaste i krypto, men inkluderades på CryptoWeeklys lista över inflytande, återfinns viktiga aktörer såsom grundaren av Litecoin Charlie Lee, Bitcoin-investeraren Roger Ver, samt pionjären Nick Szabo m.fl.

Källa: https://cointelegraph.com/news/forbes-publishes-first-ever-richest-people-in-cryptocurrency-list