Frankrike vill stoppa Facebook Libra

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire gick igår ut med ett utlåtande om att Frankrike inte kan tillåta att Facebooks kryptovaluta Libra lanseras i Europa. Han menar på att Libra hotar de europeiska ländernas monetära suveränitet.

Le Maire har varit en Libramotståndare ända sedan Facebook initialt offentliggjorde projektet i juni. Då var Le Maire orolig över att Libra skulle möjliggöra för omfattande penningtvättsamt terrorfinansiering.

Precis som andra lagstiftare, exempelvis amerikanska senaten, vill Le Maire vidare se att Libra efterföljer ett strikt utformat monetärt ramverk likt de ramverk som traditionella valutor efterföljer.

Facebook låter inte sig stoppas – planerar fortfarande att lansera Libra andra halvan av 2020

Trots de många och omfattande kraven som ställts på projektet så har Facebook fortfarande inte valt att kasta in handduken för Libra. I går gick Bertrand Perez, ställföreträdande direktör för Libra Assocation, ut med att Facebook fortfarande planerar att lansera valutan under andra halvan av 2020. Han påpekar vidare att Facebook ämnar att lösa alla eventuella regulatoriska problem och samarbeta med lagstiftare på en internationell nivå.

Under veckan ansökte Libra Association formellt om en betalningssystemslicens i Schweiz under den schweiziska ”Financial Market Supervisory Authority” (FINMA) licensen. Enligt Libra Associations chef för policy och kommunikation, Dante Disparte, har man inlett en omfattande dialog med FINMA för att hitta en väg att lansera ett reglerat betalningssystem med hög säkerhet och ”låg friktion”.

Amerikanska lagstiftare har tidigare vid flertalet tillfällen vänt sig till Schweiz och dess institutioner och uttryckt vikten av att Libra efterföljer de högsta standarderna för att motverka penningtvätt samt terrorfinansiering. Amerikanska lagstiftare var exempelvis på besök i Schweiz i augusti där de träffade lokala finansiella lagstiftare och även då uttryckte sin oro över Facebooks projekt.

Schweiz är öppna för internationella samarbeten och tillsyn av Libra

Direktören för schweiziska FINMA, Mark Branson, sade i veckan i en intervju med schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung (NZZ) att det var ”overkligt” att tro att ett endaste land skulle kunna reglera ett sådant omfattande projekt såsom Libra helt själva.

Han menar vidare på att schweisiska storbanker såsom UBS och Credit Suisse inte övervakas i komplett isolation enbart i Schweiz utan att detta görs på en internationell basis. Likt UBS och Credit Suisse anser han att Libra bör övervakas och hanteras på en internationell basis genom internationella samarbeten och översyn.