Frankrikes centralbank håller ett nära öga på stablecoins

Den franska centralbanken har enligt bankens chef Francois Villeroy de Galhau visat ett intresse för stablecoins. Detta avslöjar han i en intervju med Bloomberg.

Villeroy de Galhau menar att den franska banken “med stort intresse” håller koll på de växande nätverk som gör det möjligt att växla stablecoins mot varor och tjänster av olika slag. Han menar även att stablecoins skiljer sig åt från kryptovalutor i största allmänhet då de är ganska annorlunda mot spekulativa tillgångar såsom bitcoin. Han menar även att stablecoins verkar vara mer lovande.

Värt att notera i sammanhanget är att Villeroy de Galhau tidigare har varit öppen med sin kritik mot framför allt bitcoin. Mest tydligt blev detta vid en konferens i Peking 2017 då han gjorde följande uttalande: “Vi behöver vara tydliga: Bitcoin är inte på något sätt en valuta eller ens en kryptovaluta. Det är en spekulativ tillgång. Dess värde och extrema volatilitet har ingen ekonomisk grund, och de är ingens ansvar. Frankrikes centralbank påminner de som investerar i bitcoin att de gör detta helt på egen risk.”

Så skiljer sig stablecoins åt från andra kryptovalutor

Stablecoins är til skillnad från bitcoin utformade på ett sätt som alltid gör dem direkt bundna till någon tillgång, såsom guld, eller stabiliseras de genom en algoritm. Flera stablecoins har knuntit sitt värde mot traditionella valutor. Detta gäller bland annat TrueUSD, TrueGBP, TrueCAD och TrueAUD, vilket i tur och ordning är bundna till den amerikanska dollarn, det brittiska pundet, den kanadensiska dollarn samt den australiensiska dollarn.

Källa: https://cointelegraph.com/news/bank-of-france-is-closely-watching-stablecoin-developments-says-governor