Goldman Sachs varnar i rapport investerare för Bitcoin-”bubbla”

Goldman Sachs har hävdat att bitcoin är en större bubbla än 90-talets IT-bubbla och den berömda holländska tulpanmanin.

I ett forskningsbrev som skickats ut till investerare, varnar finansbolagets analytiker för kryptovalutornas ökade värden. De belyser prisförändringarna i bitcoin och ethereum, samt att börsvärdet ökar för företag som pivoterar till blockchain-teknik.

Ett exempel på detta, The Crypto Company, fick enligt rapporten se sitt värde öka mer än 17 000 procent innan tillsynsmyndigheten U.S. Securities and Exchange Commission stoppade handeln.

I rapporten står att läsa:

“Vi tror att konceptet med en digital valuta som nyttjar blockchain-tekniken är gångbar given de fördelar som den kan tillföra: lätt att implementera globalt, lägre transaktionskostnader, minskad korruption eftersom alla transaktioner skulle kunna spåras, ägarsäkerhet, och så vidare. Men bitcoin tillhandahåller inte några av dessa nyckelfördelar.”

En enda transaktion i bitcoin kan ta upp till 10 dagar att genomföra, och värdet på en enskild bitcoin varierar beroende på vilken växlingssajt som en användare använder sig av för att göra transaktionen, enligt rapporten. Det var en skillnad större än 4 000 dollar i priset på en bitcoin mellan olika växlingssajter vid samma tidpunkt förra året, lägger rapportens författare till. Detta innebär att en användare kunde betala 31 procent mer för en bitcoin på en växlingssajt jämfört med hos en annan.

Höga transaktionskostnader är ett annat problem, hävdas det i rapporten.

Trots inflationen av bitcoin och andra kryptovalutor finns det dock ingen risk att de kommer ha en inverkan på den amerikanska eller den globala ekonomin, även om de skulle krascha, enligt rapporten.

Medan kryptovalutor utgör endast en liten bråkdel av BNP i USA och resten av världen (3,2 procent respektive 0,8 procent), var IT-bubblan betydligt mer signifikant i USA och globalt (101 procent respektive 31 procent), enligt brevet.

Författarna lägger till att de inte tror att en kollaps av priserna på bitcoin skulle ha “någon större smittsam effekt på den globala ekonomin eller de finansiella marknaderna”, och drar slutsatsen att “vi ser inte att de ostadiga kryptovalutorna ska kunna utgöra något hot för den stadiga dollarn.”

Källa: https://www.coindesk.com/goldman-sachs-warns-investors-of-bitcoin-bubble-in-new-report/