Handelssajter för kryptovalutor decentraliseras för att skydda användarna

Tidigare i veckan talade Bloombergs kolumnister och redaktörer Benjamin Robertson, Matthew Leising och Andrea Tan med flera experter från bland annat undersökningsföretag och handelssajter för att ta reda på anledningen till det stora intresset för blockchain-projekt på decentraliserade handelssajter.

Därför är decentraliserade handelssajter nödvändiga

Vilken plattform eller applikation som helst på nätet går att hacka, särskilt om dess säkerhetsåtgärder är implementerade på ett undermåligt sätt. Även de största handelssajterna för kryptovaluta på den globala marknaden såsom Bithumb och Bitfinex har utsatts för storskaliga hackingattacker, och storbanker faller på regelbunden basis offer för långsiktiga säkerhetsintrång.

I december 2017 avslöjade Bithumb, Sydkoreas näst största handelssajt och den enda offentligt noterade handelsplattformen för kryptovaluta i världen, att man förvarade mer än 6 miljarder dollar av plattformens användares pengar. Sedan dess har kryptomarknaden sjunkit ungefär 50 procent i värde, så med de nuvarande priserna på kryptovalutor förvarar man cirka 3 miljarder dollar.

Xapo, en schweizisk bitcoinplånbok och leverantör av förvaringstjänst, har mer än 10 miljarder dollar förvarat i sina kalla plånböcker som finns säkrade i underjordiska bunkrar, avslöjade en rapport från Bloomberg. 10 miljarder dollar i deposition är jämförelsevis mer än de pengar som 3 000 amerikanska banker förvarar.

De flesta handelssajter för kryptovaluta såsom Binance och förvaringstjänster som Xapo lagrar merparten av användarnas pengar i kalla plånböcker eller digitala valutaplånböcker som inte är uppkopplade mot nätet. Det är dock inte möjligt att lagra alla pengar i kalla plånböcker då det ofta tar mer än 24 timmar att genomföra ett uttag från en kall plånbok.

Henri Arslanian, chef för ekonomi och regleringsteknik hos PricewaterhouseCoopers (PWC) i Hong Kong, som nyligen investerade i det kinesiska blockchain-projektet VeChain (VEN), hävdar att många personer som handlar med kryptovalutor inte lagrar sina pengar i kalla plånböcker utan snarare på handelssajter för kryptovalutor, eftersom det gör det betydligt mer bekvämt att handla mer kryptovalutor på dessa handelssajter.

Centraliserade handelssajter för kryptovalutor är osäkra för storskalig handel eftersom de privata nycklarna tillhörande användarnas plånböcker förvaras på de centraliserade servrarna på handelsplatserna. Vid en hackerattack, som till exempel det säkerhetsintrång som gjorde att Japans största handelssajt för kryptovalutor – Coinheck – förlorade 500 miljoner dollar, kan användarna utöver sina pengar också gå miste om sina privata nycklar.

Med anledning av detta har projekt som Bancor, 0x, AirSwap och Kyber Network börjat utveckla decentraliserade handelsplattformar för att möjliggöra för användarna att handla med kryptovalutor och samtidigt ha full kontroll över sina pengar.

Leising på Bloomberg sa att även om vissa utvecklare och analytiker såsom Sam Tabar på AirSwap förväntar sig att användarna tids nog migrerar till decentraliserade handelssajter på sikt i och med att problem relaterade till skalbarhet åtgärdas, är de flesta fortfarande skeptiskt inställda till decentraliserade handelssajter.

“Det beror på vem du frågar. Sam Tabar, strateg på AirSwap, som öppnade en decentraliserad sajt i April, förutspår att investerare som migrerar till den nya modellen kommer vara årets stora kryptostory. Men andra såsom Chia Hock Lai, president på Singapore FinTech Assosication, menar att de nya slags börserna har sina egna specifika problem, som en underlägsen användarupplevelse och lägre nivåer av teknisk support,” skrev Leising.

Framtiden

Några centraliserade handelssajter för kryptovaluta, inklusive världens största handelsplattform för digitala tillgångar – Binance, utvecklar en egen decentraliserad handelssajt för att tillgodose efterfrågan på en säkrare och mer effektiv plattform för handel.

Källa: https://www.ccn.com/cryptocurrency-exchanges-pivot-to-decentralization-to-avoid-overseeing-user-funds/