IMF-chefen Christine Lagarde säger att internationell reglering av krypto är “oundviklig” och nödvändig

Chefen för Internationella valutafonden (IMF), Christine Lagarde, berättade i söndags, 11 februari, för CNNMoney att en reglering av kryptovalutor är “oundviklig” och nödvändig på internationell nivå.

När hon under en intervju med CNNMoneys redaktör för tillväxtmarknader, John Defterios, tillfrågades om den ökade popularitet som kryptomarknaderna åtnjuter möjligtvis orsakas av en “hunger efter högre avkastning på de globala marknaderna”, svarade Lagarde att trenden visar en “flockmentalitet” hos de som är på jakt efter produkter med hög avkastning såväl som ett spekulativt element.

Lagarde tillade att denna trend även drevs på av “mörk aktivitet”, en referens till att kryptovalutor potentiellt sett kan användas för penningtvätt och andra illegala aktiviteter på nätet på grund av deras anonyma karaktär.

Lagarde dömdes själv för brott i december 2016 efter att ha möjliggjort en illegal överföring på 400 miljoner dollar mellan Nicolas Sarkozy och Bernard Tapie, även om hon förnekar att hon skulle ha gjort någonting fel.

Vad gäller reglering av krypto, uttalade sig Lagarde om dess ofrånkomlighet och behovet att fokusera på reglering av “aktiviteter” snarare än “väsen”: “Det är uppenbarligen ett område där vi behöver internationell reglering och ordentligt övervakning.”

Så tidigt som i oktober 2016 berättade Lagard för Wall Street Journal att hon kan se framför sig hur banker under de kommande fem åren anammar digitala valutor, samtidigt som hon tillade att reglering är nödvändigt för att förhindra penningtvätt och bedrägliga aktiviteter.

Och i oktober förra året uttryckte Lagarde intresse för att IMF eventuellt skulle kunna släppa sin egen kryptovaluta efter hennes tidigare kommentarer om de potentiella fördelarna för länder med svaga nationella valutor att lansera sin egen digitala valuta.

Då kryptomarknaderna har upplevt en ganska volatil start på det nya året, har banker och finansiella institutioner blivit allt mer seriösa när det gäller att reglera kryptovalutor.

Flera stora banker världen över har förbjudit köp av krypto med hjälp av kreditkort. Å andra sidan gav förhöret med CFTC och SEC den 6 februari intrycket att framtida lagstiftning behöver nära kryptosektorn snarare än kväva den.

Källa: https://cointelegraph.com/news/imf-chief-christine-lagarde-says-international-crypto-regulation-is-inevitable-and-necessary