Intervju med Global ICO Fund

Dagligen startas ett flertal ICO att investera i. Däremot är det sällan vi ser svenska namn bakom dessa. Med det finns undantag. Vi har fått möjligheten att intervjua Karl Gullö, en av medgrundarna till Global ICO Fund.  

Berätta kort om Global ICO Fund och den ICO som nu pågår.

Vi startade Global ICO Fund för att vi vill göra något annorlunda i kryptovärlden. Vi vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att välja rätt företag att investera i och att sen ha koll på alla olika tokens man har. När vi pratade om detta kom idén upp ganska naturligt: ”Jag vill ha en fond som gör detta åt mig”. Det blev istället vi som startade fonden, men det känns faktiskt mycket bättre.

Vår ICO är igång just nu och har hittills samlat ihop 724 ETH. Vi är väldigt nöjda med första dagarna även om det går lite segt just nu. Marknaden har ju tagit en ganska hård smäll och jag tror att folk är lite rädda för att investera. Problemet med detta tankesätt är att det är precis nu man ska köpa och inte sälja. Om man verkligen tror på denna teknologi är detta ett utmärkt tillfälle att köpa bra idéer billigt.

 

När man värderar en ICO bör man fråga sig – hur kommer teamet att tjäna pengar på detta. Så samma fråga ställs till er – Hur ska fonden bli lönsam för er?

Du anar inte hur ofta vi får den frågan. Vi är väldigt rörda över hur mycket folk oroar sig över vår ekonomi. Grejen är just den att vi ser detta som ett långsiktigt mål. Alla i core-teamet har avsagt sig behovet av att ta ut lön i minst ett år. Vi vill återinvestera alla pengar i fonden så att den kan växa och bli så stor som möjligt. Det innebär att vår management fee kommer att gå ut Tillskillnad från många företag som tar en massa pengar snabbt vill vi bevisa att vi har kapaciteten att ta hand om dina pengar innan vi börjar tjäna pengar på det.

Varför har ni valt att söka investeringar via en ICO?

Om vi ska ge oss in i den här världen behöver vi förstå den på alla sätt och vis. Vi har lärt oss otroligt mycket genom att göra en ICO och kan identifiera med många av företagen vi kommer att investera i. Enligt oss är det även väldigt fördelaktigt för företag att ta in pengar via en ICO. Det går fort och är relativt enkelt jämfört med en IPO. Problemet är att detta ofta kommer till bekostnaden av investerarna, något vi absolut inte accepterar. 

Ni skriver att ca 60 % av fondens innehav ska investeras i olika ICO. Har ni speciellt fokus på vissa områden exempelvis plattformar, betalningslösningar, dappar osv.

Vi kommer att försöka diversifiera så mycket som möjligt. Kryptovalutor korrelerar tillsammans vilket är problematiskt så för att få så bred exposure som möjligt behöver vi titta på olika områden. Samtidigt är vi själva inte jätteimponerade över alla företag som finns där ute. Det är en hel del scam och även om många idéer ser bra ut på pappret och är revolutionära betyder det inte att de kommer att tjäna pengar. Därför avgörs det av vilka företag som dyker upp.

 Att investera i kryptovalutor är riskfyllt. Att investera i ICO är ännu mer riskfyllt. Hur jobbar ni för att investerare ska förstå er seriositet och trovärdighet på en marknad med allt för många scams?

Vi har en enkel metodik för detta: Om ett företag är intresserad av våra pengar så ska vi vara delaktiga i deras drift. Detta gör vi bland annat genom en investorplattform där vi kommer att ha regelbundna intervjuer och videos med de på företaget. Detta kommer att visa företag och investerare att man måste våga visa sig själv om man lyckas i denna värld.

Utöver detta gör vi självklart djup forskning i både företagets marknad, industri och team. All research vi gör kommer vi att publicera för våra investerare. 

Det har länge varit klart att er ICO skulle börja första februari. Hur ser ni på tajmingen så här i efterhand? Samma datum startade exempelvis superhypade WePower sin ICO (full på några timmar) och kryptomarknaden har under senaste månaden varit med om rejält kursfall.

Det är lätt att vara efterklok och vi borde kanske ha flyttat datumet. Egentligen hade vi gärna gjort vår ICO redan några månader tidigare. Tillslut säger man bara ”nu kör vi” och så får man se vart man landar. En månad är lång tid i krypto, mycket kan hända tills mars.

 Hur ser ni allmänt på utvecklingen inom kryptovalutor och ICO gällande kursutveckling under 2018. Får vi se en kopia på 2017, stagnation eller annan utveckling?

Jag är ledsen att säga det men jag är en pessimist för 2018. Det kommer nog att dröja en stund till innan vi får den slagkraft vi vill ha. Vi kommer att möta mycket hype omkring vad som är ”dåligt” med krypto och media som trotsar denna teknologi.

Detta är en process och det är bra att den är igång. Det som är tråkigt är att jag tror inte heller att vi kommer att få mycket klarhet om vad som faktiskt görs av länder och organisationer under året. Jag tror mest att vi kommer att höra en stor trumpet som säger att krypto är farligt.

karl gulloMed det sagt måste tillslut rädslan släppa och blockchainteknologin och krypto kommer att långsamt krypa in i våra liv. Om det är på det sättet vi tror nu eller på något annat sätt vet jag inte. /Karl Gullo

Se även:

Hur värderar teamet en ICO?