Iran lanserar kryptovaluta för att kringgå sanktioner

En kryptovaluta uppbackad av guld har lanserats i Iran. Kryptovalutan går under namnet Peyman, vilket är persiska för fördrag. Kryptovalutan har lanserats med hjälp av företaget Ghognoos och fyra inhemska banker.

Tokenisering av bankernas tillgångar

Enligt Valiollah Fatemi, VD på Ghoghnoos, kommer Peyman att användas för att tokenisera bankers tillgångar. Initialt har det sagts att en miljard Peyman kommer att släppas.

Peyman är dock inte den statligt uppbackade kryptovalutan, utan den går istället under namnet krypto-rial. Krypto-rialen är tänkt att hjälpa Iran att kringgå de amerikanska sanktionerna mot landet. Sanktionerna har gjort det svårt för såväl landets styre som dess invånare att handla med resten av världen.

Irans centralbank reglerar kryptovalutor

Lanseringen av Peyman kommer knappt en vecka efter att Irans centralbank tagit fram ett utkast till reglering av kryptovalutor. Regleringen innebär förvisso att förbudet mot kryptovalutor hävs, men den begränsar fortfarande användningen av kryptovaluta. Till exempel ska inte bitcoin kunna användas som ett betalmedel. Man vill även begränsa mängden kryptovaluta som en enskild individ kan inneha.

Källa: https://www.ccn.com/iran-launches-gold-backed-cryptocurrency-as-anticipation-for-crypto-rial-grows-to-evade-us-sanctions/