Islands saknade Bitcoin-miners kan vara i Kina

Islands 600 saknade Bitcoin-miningmaskiner kan befinna sig i Kina, rapporterade lokalmedia om förra veckan. Enligt isländska RUV har isländsk polis skickat en förfrågan till kinesiska myndigheter efter att det sistnämnda landet konfiskerat 600 miningdatorer. Polisen i Tianjin-området ska enligt uppgift ha beslagtagit maskinerna efter att ha upptäckt en ovanligt hög elkonsumtion, skriver Xinhua News.

Den kinesiska nyhetsbyrån förklarade att detta kan ha varit det “största fallet av strömstöld på senare år”, och noterade att även åtta kraftfulla fläktar konfiskerades. De individer som drivit miningfarmen kortslöt sin elmätare, och undvek därmed att få en räkning för den energi som användes för att driva miningmaskinerna. Om mätaren hade lämnats orörd, hade den genererat räkningar på hundratusentals yuan, rapporterade Xinhua.

Det är dock oklart huruvida de maskiner som beslagtagits i Kina har någon koppling till “Den stora Bitcoin-stölden” på Island. Som tidigare har rapporterats, stals maskinerna genom flera incidenter under december och januari, och myndigheterna har än så länge inte lyckats hitta dem. En belöning på 60 000 dollar har utfärdats av maskinernas ägare för information som kan leda till datorerna.

Den påstådda hjärnan bakom stölderna planeras utlämnas till Island från Nederländerna, där han greps efter att ha rymt från en lågsäkerhetsanstalt och flytt till Sverige. Sindri Thor Stefansson ska enligt uppgift ha tagit en taxi till en närbelägen internationell flygplats och flugit ut ur landet med ett plan på vilket även Islands statsminister ska ha befunnit sig.

Källa: https://www.coindesk.com/icelands-missing-bitcoin-miners-may-china/