Japans största bank lanserar inte en kryptovaluta

Flera kryptosajter har låtit rapportera att Mizuho, Japans största bank, och flera andra aktörer lanserar en blockkedjeprodukt. Det har dock visat sig att detta rykte är falskt. J-Coin har faktiskt ingenting att göra med vare sig kryptovalutor eller blockkedjan i största allmänhet.

J-Coin är alltså ingen blockkedjeprodukt utan syftar istället till att modernisera den japanska ekonomin. I Japan sker fortfarande 4 av 5 penningtransaktioner genom att kontanter byter händer. Detta gör att landet hamnat på efterkälken när det kommer till anammandet av digitala betalningsmetoder.

Detta har fått den japanska regeringen att visa ett intresse för att modernisera landets ekonomin inför sommar-OS som äger rum i Tokyo under 2020. De ligger därför på såväl banker som handelssektorn för att trycka på för digitala betalningar.

Det finns dock inga som helst planer från Japans storbanker på att ta fram en kryptovaluta baserad på den japanska valutan yen. Och faktum är att den japanska storbanken Mizuho aldrig har hävdat att så skulle vara fallet. Istället rör det sig om att en höna har gjorts av en fjäder – någonting som det inte är helt ovanligt att kryptosajter gör, medvetet eller omedvetet.

Och i ärlighetens namn är inte alltid kryptovaluta det mest effektiva sättet att flytta omkring pengar. Ibland kan istället centraliserade mynt, även om de får kryptofantaster att se rött, vara en lösning på detta problem.

Källa: https://www.ccn.com/fake-news-japans-largest-bank-isnt-launching-a-cryptocurrency