Kik stänger ner sin chattapp för att fokusera på krypto

Den en gång omåttligt populära chattappen Kik meddelade i veckan att de planerar att stänga ner sin chattapp för att helhjärtat satsa på krypto och deras egna kryptovaluta Kin.

Kik var en gång i tiden en av världens mest populära chattappar och hade som mest 300 miljoner aktiva användare. Appen var omåttligt populär bland framförallt tonåringar och uppemot 40 % av användarbasen utgjordes länge av denna målgrupp.

Som mest var bolaget värderat till 1 miljard dollar och år 2015 fick bolaget bland annat 50 miljoner dollar i investering från kinesiska tech-giganten Tencent.

Kin – Kiks resa in i kryptovärlden

Kiks resa in i kryptovärlden påbörjades i September 2017 då man lanserade en ICO för en kryptovaluta kallad Kin. Kin var (och är fortfarande) tänkt att agera som en kryptovaluta för diverse betalningstjänster och decentraliserade tjänster. Det stora dragplåstret för valutan var givetvis chattappen Kik som skulle omvandla alla Kik-användare till att använda kryptovalutan Kin. Totalt fick bolaget in över 100 miljoner dollar i ICO:n för Kin – och det är här problemen startade för Kik.

I juni i år stämde amerikanska Securities and Exchanges Commission, SEC, Kik för deras ICO. SEC menade på att Kik hade undanhållit vital information för de som investerade i ICO:n och att KIN som token skulle vara att betraktas som ett värdepapper. Kik har sedan rättegångsprocedurerna initierades lagt ner mer än 5 miljoner dollar i rättegångskostnader på att bestrida SEC:s stämning. Det är även denna stämning som ligger till grund för att den tidigare omåttliga chattappen nu skall stängas ner och att över 70 personer får sina anställningar avslutade.

Trots de pågående rättsliga striderna med SEC och de omfattande massuppsägningarna väljer dock Kik att helhjärtat satsa på krypto. I ett blogginlägg för ett par dagar sedan meddelade bolagets VD, Ted Livingston, att bolaget kommer bantas ner till ett hyperfokuserat team på 19 personer som skall göra Kin till en välanvänd kryptovaluta för vanliga användare.

Enorma utmaningar väntar

För Kik väntar enorma utmaningar framöver. Facebook kommer nästa år att släppa Libra som kommer att vara integrerad i Facebook Messenger och Telegram släpper i år integration mellan sin chattapp och sitt kryptoprojekt TON. Telegram fick totalt in 1,7 miljarder dollar i sin ICO för projektet i början av 2018. Kik har därmed två enorma jättar att konkurrera med – detta efter många och dyra bakslag.