Kina ser kryptovalutor som “nytt slagfält” i den globala ekonomin

Kinas folkbank understryker den geopolitiska vikten av den digitala valuta som landets centralbank för närvarande utvecklar. I en artikel i bankens tidning China Finance menar man att Kinas regering bör “öka takten” för utvecklingen av centralbankens kryptovaluta. Detta för att ta täten i det globala racet mot digitala fiatvalutor.

I artikeln framförs åsikten att Kina bör ta möjligheten att bli först inom digitala valutor. Artikelförfattaren menar att vad som står på spel är betydande geopolitiska förändringar i den internationella ekonomin samt möjligheten att bryta dollarns herravälde och internationalisera den kinesiska valutan renminbi.

Enligt artikeln ska Kinas folkbank per april 2020 ha ansökt om inte mindre än 130 patent relaterade till kryptovaluta. Detta genom bankens forskningsenhet som bildades under 2015. I dagsläget håller dessutom Kinas statligt ägda kommersiella banker för fullt på att testa en digital plånbok för den kinesiska centralbankens kryptovaluta.

I augusti inledde man ett första försök med den digitala valutan i flertalet kinesiska städer. Sammanlagt 400 miljoner personer ingår i försöket. Detta motsvarar 29 % av landets totala befolkning. Kinas folkbank planerar att börja använda den nya digitala valutan vid 2022 års vinter-OS.

Källa: Cointelegraph