Konton på Bittrex, Poloniex mfl. säljs på andrahandsmarknaden

Allt fler vill investera i kryptovalutor och trycket på de större handelsplatserna så som Coinbase, Bittrex och Binance har blivit oväntat stort. Det har resulterat i längre handläggningstider för verifiering av konton och i vissa fall att de stängt för registrering av nya kunder. Därmed har andrahandsmarknaden för verifierade konton ökat kraftigt.

Under 2017 har antalet artiklar om kryptovalutor i allmän media mångdubblats mot föregående år. I Sverige publicerar nu både SvD, Expressen och Breakit regelbundet artiklar inom området. Allt fler har fått upp ögonen för kryptovaluta och intresset att investera i dessa ökar snabbt.

Över hela världen har intresset ökat enormt och de handelsplatser som erbjuder handel med kryptovaluta har fått en kraftig ökning av nya kunder. Detta till den grad att vissa inte kunnat hantera den snabba ökningen.

Ett exempel är en av världens största exchange, Binance, som i januari satte stopp för nya registreringar under en kortare period. Under ett enda dygn hade de fått in över 200 000 nya kunder. Även Coinbase visar på samma utveckling med 100 000 nya kunder per dag under en period i december.

Binance, Bittrex och Cex.io är exempel på plattformar som under begränsade tider valt att stänga möjligheten för registrering.

För vissa som vill börja investera i kryptovaluta har det helt enkelt varit svårt att öppna konton på större handelsplatser. Men det är inte bara nya kunder som haft problem – även befintliga kunder har fått känna av den höga belastningen.

Oavsett exchange så krävs verifiering genom att exempelvis pass eller ID-kort laddas upp. En del har kravet att detta måste ske direkt medan andra kräver det vid handel över en viss nivå. Det finns även alternativ där verifiering sker på olika nivåer beroende på vilken volym som handel kommer att ske på.

Behovet skapar en andrahandsmarknad

När det är svårt att skapa konton och sedan få dessa verifierade har en andrahandsmarknad vuxit fram. På forumet Bitcointalk.org har exempelvis en person valt att sälja ett verifierat konto på Poloniex för 12USD. I detta fall var kontot verifierat på deras tredje nivå. Även på andra forum har försäljning skett av verifierade konton som gör att användaren direkt kan komma igång med trading.

I en artikel på Bitcoin.com påtalas att försäljning av verifierade konton skett länge och att detta alltså inte är en ny trend. Däremot visar de på att företeelsen har ökat drastiskt under senaste månaderna då allt fler vill in på marknaden samtidigt som det blir allt svårare att snabbt komma igång med handeln.

Tidigare har köpare av andrahandskonton varit personer som av olika anledningar inte velat eller kunnat verifiera sig själva. Nu har detta ändrats till att även gälla personer som snabbt och enkelt vill komma igång med investering.

Att köpa ett konto på andrahandsmarknaden är däremot mycket riskfyllt. Säljaren kan behålla information om kontot och därmed ha möjligheten att logga in på det i efterhand även om köparen bytt lösenord.