Kraken uppe igen – efter oroliga dygn

Det var tänkt att Kraken skulle ligga nere ett par timmar för uppdateringar av tjänsten. Men när det gått ett dygn började rykten och oro spridas snabbt över internet. Skulle de med konton hos Kraken förlora sitt innehav genom ”Mt.Gox 2.0”? Nej, Kraken öppnade upp sin tjänst igen och handeln pågår nu som vanligt. Men det påminner om riskerna med att ha för mycket värde på en exchange.

Det var i slutet av förra veckan som kunder hos Kraken inte längre kunde logga in på webbplatsen. Kraken hade nämnt att webbplatsen skulle ligga nere men den informationen lades upp enbart sju timmar före att webbplatsen stängdes. I den informationen gick det att läsa att sidan skulle ligga nere två eller tre timmar men det visade sig bli betydligt mer.

I början skapades det irritation hos de som velat köpa eller sälja på handelsplatsen just den dagen. Bland annat missade man kursrallyt i Ripple sedan MoneyGram ingått ett partneravtal med Ripple.

Men snart spred sig även oron till att bli bredare. Var sidan hackad? Varför ger inte Kraken mer information? Det tog inte länge förrän liknelser började göras mot  Mt Gox och dess fall år 2014. Var Kraken på väg att bli Mt.Gox 2.0? För även om Kraken gav information om att allt kapital var säkert så fanns inget som kunde bevisa det. Så länge som webbsidan låg nere växte oron.

Liknelsen med Mt.Gox

Mt.Gox var en av de första handelsplatserna för Bitcoin. Den växte extremt snabbt men fick samtidigt ett abrupt slut i februari 2014. Första steget var att de gav ut information om att deras webbplats skulle ligga nere under en kortare period. De gav däremot inte ut någon information om att de hade blivit hackade utan enbart att de hade tekniska problem som skulle åtgärdas. De skyllde på att de låg nere på grund av ett fel i Bitcoinprotokollet. Men efter att ha legat nere i två veckor började rykten spridas om att det inte vara den egentliga orsaken. Då började nämligen samtliga tweets från företaget tas bort och snart berättade de även om hackerattacken.

Kraken upp igen

Efter ett par dygn har nu Kraken öppnat handeln igen och kunder kan andas ut. Som kompensation har Kraken sagt att handel ska få ske avgiftsfritt under en viss period.

Vikten av hardwallet

Även om Kraken nu är öppen igen visar händelsen riskerna med att ha för stort kapital på en exchange. Skulle den bli hackad eller utsatt för bedrägeri kan hela innehavet förloras. Enda sättet att helt säkert förvara sina kryptovalutor är att ha dessa på en hardwallet. Det är något som regelbundet rekommenderas på forum, av traders och experter inom branschen. Enda beloppet som bör finnas på en exchange är det man handlar med dagsvis eller veckovis.