Kronprins planerar återställa släktens rikedom med kryptovaluta

Bitcoin är fortfarande kund, åtminstone i Liechtenstein. Kronprins Alois från den tyskspråkiga mikrostaten Liechtenstein berättade för CNBC att hans släkt, där hans far Prins Hans-Adam II tekniskt sett fortfarande är vid makten men där Kronprins Alois på alla sätt är den som utövar makten, utforskar andra slags tillgångar, däribland bitcoin, för att få bukt med sina penningproblem.

Detta är ett nytt kapitel i monarkin, ett där den mest traditionella formen av styre i den mänskliga historien överväger att ta till sig kryptovalutor. Samtidigt förnekar en stor del av den övriga traditionella världen, d.v.s. banksystemet, dem. Historia och den nya “digitala ekonomin” blandas när kronprinsen säger att kryptovalutor är “värda att undersöka närmre”.

Kronprinsen anmärkte att det som saknas inom kungafamiljen är en intern expert på kryptovalutor, åtminstone för tillfället, vilket är det sätt på vilket de för tillfället exponerar sig för privatkapital och fonder uppbackade av riskkapital.

“Det skulle kunna vara intressant, jag tycker framför allt att hela blockchain-tekniken är väldigt intressant”, sa han, och tillade att huruvida de satsar på kryptovalutor eller “ännu är helt öppet”. Han sa även att “Jag tror man behöver betrakta detta som en väldigt riskfylld tillgång – om det ens är en tillgång. Men blockkedjan kommer förändra många områden och många företag i framtiden.”

Blockchain-teknik skulle kunna användas för att göra mikrostaten “mer effektiv på det sätt som den administreras”, menade han.

Schweizisk skugga

I en stat med färre än 40 000 invånare är Liechtensteins prins en av de 500 rikaste i världen, enligt Bloomberg. Men monarkin är medveten om hur det är att få sin rikedom äventyrad, som efter andra världskriget, då Liechtenstein varit en neutral part, och de fick sina egendomar beslagtagna av dagens Tjeckien.

Kollektionen är nu intakt igen, och släkten har enligt uppgifter mer diversifiering dessa dagar, någonting som bitcoin och andra kryptovalutor skulle komplettera.

Liknande Schweiz var Liechtensteins tidigare betraktat som ett av världens främsta skatteparadis, en bild som furstendömet har försökt förändra, bland annat genom en förändring av banksystemets sekretesslagar för nästan ett decennium sedan.

I en diskussion med Ladislav Kahoun 2004 sa Prins Hans-Adam II of Liechtenstein följande:

“Jag kan bara säga att det finns många människor som skulle älska att flytta till Liechtenstein, men tyvärr är vi för små för att kunna rymma dem alla.”

Med kronprinsens öppenhet mot bitcoin, kan dessa siffror bara förväntas stiga.

Källa: https://www.ccn.com/a-crown-prince-looks-to-bitcoin-to-restore-wealth/