Nordea Bank förbjuder anställda att äga bitcoin: danska fackförbund hotar med rättsliga åtgärder

I Danmark har personer inom finans och fack hotat att vidta rättsliga åtgärder mot storbanken Nordea efter denna veckas tillkännagivande att banken kommer förbjuda sina anställda från att äga bitcoin från och med 28 februari.

Kent Petersen, ordförande för Finansförbundet, fördömde – likt Niels Mosegaard på fackförbundet Djøf – i en intervju med DR Nordeas beslut, vilket blev känt i måndags.

Nordea är den största banken i Skandinavien, och beslutet kommer tvinga 31 500 personer att avhålla sig från att inneha bitcoin från den 28 februari.

“Vi skulle betrakta det som ett rättsligt brott mot individen,” sa Petersen till DR angående möjligheten att ta detta brott mot arbetstagarnas rättigheter till domstol.“ I Danmark finns det trots allt fortfarande viss frihet att investera om det inte utgör en risk för det företag du är anställd hos.”

Han tillade att rättsliga åtgärder skulle övervägas om en medlem i något av de bägge fackförbunden sparkades som ett resultat av att ha ägt bitcoin efter den 1 mars. Merparten av Nordeas anställda är medlemmar i ett av de två förbunden, enligt The Next Web.

Nordea har försvarat sitt beslut som ett sätt att förebygga att anställda deltar i “kriminella” eller “oetiska” gärningar på en “oreglerad marknad”.

Stine Green Paulsen, tillförordnad presschef på Nordea, höll vidare med om den slutsats som Finans.dk kommit fram till, att de tekniskt sett skulle kunna “köpa så många bitcoins som de önskar” innan den deadline som satts, men passade på att lägga till att det “inte var rekommenderat”.

Som en viktig marknad för Nordea har Danmark på sistone upplevt en ökad fientlighet till bitcoin från reglerande kretsar.

Förra månaden uppmanade chefen på den danska centralbanken användare att “hålla sig borta” från kryptovalutan, och gick så långt som att beskriva den som “dödlig”.

Vid samma tidpunkt tog Bitcoin Suisse över ett stort danskt sportlag, vilket innebär att landet nu har en “Bitcoin Arena” och att lagets spelare skulle kunna bli de första proffsen inom sportens värld att få sin lön utbetald i BTC.

Källa: https://cointelegraph.com/news/nordea-bank-forbids-workers-from-owning-bitcoin-denmark-unions-threaten-legal-action