Opera testar mobil webbläsare med inbyggd kryptoplånbok

Opera lanserar nu en ny webbläsare som har en inbyggd kryptoplånbok. Företaget tillkännagav idag att deras “nya version av Operas webbläsare för android (…) kombinerar lättanvänd kryptoplånboksfunktionalitet med stöd för Ethereums Web3 API.” Webbläsaren befinner sig för närvarande i privat beta, ett stadie där företaget nu bjuder in nya användare att delta i testningen av mjukvaran.

Detta innebär att du som användare inte längre behöver öppna ett nytt webbläsarfönster eller ladda ner ett separat tillägg för att ta emot, skicka eller betala med kryptovaluta – nu kan du göra detta direkt via webbläsaren på din mobila Android-enhet.

Detta är ett särskilt användbart tillkännagivande för utvecklare av decentraliserade webbapplikationer, mer kända som dappar, då webbläsarens nya funktionalitet medför att användare nu enklare kan interagera med de dappar som byggs på Ethereums nätverk.

Charles Hamel, produktchef på Opera Crypto, förklarar det hela i följande uttalande: “Vi tror att dagens webb kommer att utgöra gränssnittet för morgondagens decentraliserade webb (…) Genom att bli den första stora webbläsare att öppna upp för Web 3.0, vill vi bidra till att göra framtidens internet mer tillgängligt.”

Lägre tröskel till Web 3.0

Begreppet “Web 3.0” refererar till visionen om ett decentraliserat internet byggt på Ethereums blockkedja som sammanlänkar användare till diverse dappar och P2P-nätverk. Vissa dappar, såsom WeiFund, har redan utvecklats med det uttalade syftet att användas i webbläsare med stöd för Web 3.0, utrustade med inbyggda plånböcker.

Den nya webbläsaren från Opera med inbyggd kryptoplånbok har ett “enkelt” användargränssnitt som bygger på “befintliga webbläsarplånböcker”. Företaget förväntar sig därför att kunna sänka “tröskeln till Web 3.0 för användarna” och tillhandahålla en väg för de som önskar “ge sig in i världen av dappar och kryptovalutor.”

Dagens lansering görs efter ett tillkännagivande i januari, då företaget introducerade skydd för kryptomining för användare av mobila Android-enheter som en del av webbläsarens funktionalitet för blockering av reklambanners.

Källa: https://www.coindesk.com/opera-is-testing-a-mobile-browser-with-a-built-in-crypto-wallet/