Porsche “först” att testa blockchain-teknik i bilar

Biltillverkaren Porsche utforskar användning av blockchain-appar i sina fordon tillsammans med det Berlinbaserade uppstartsföretaget XAIN, rapporterade den tyska versionen av Cointelegraph om i förrgår, den 27 februari.

I det pressmeddelande som Porsche publicerade den 22 februari, fastslog företaget att man var “den första biltillverkare att implementera och framgångsrikt testa blockchain i en bil”.

Möjliga användningsområden för blockchain-tekniken är allt från at kunna låsa och öppna bildörrarna via en tapp, med möjlighet att ge tillfällig åtkomst, till nya och förbättrade affärsmodeller genom krypterad dataloggning. Porsche hävdade också att blockchain-tekniken skulle kunna användas för att ytterligare förbättra förarlösa bilars säkerhet och förmågor.

Oliver Döring, ekonomisk strateg på Porsche, är övertygad om blockchain-teknikens oerhörda potential:

“Vi kan använda blockchain för att överföra data snabbare och säkrare, och ge våra kunder mer sinnesro i framtiden, oavsett om de laddar, parkerar eller behöver ge en tredje part, såsom ett paketleveransföretag, tillfällig åtkomst till fordonet. Vi omvandlar den innovativa tekniken till direkta fördelar för kunden”, sa Döring i pressreleasen.

Enligt Porsche skulle blockchain-tekniken kunna effektivisera processen att låsa upp och låsa bilen via en app med 6 gånger. Detta är möjligt när “bilen blir en del av blockkedjan, och möjliggör en direkt koppling offline – det vill säga utan att behöva gå via en server”. De nuvarande tillvägagångssätten kräver en internetuppkoppling och att bilens data korrelerar med dess serverlagrade motsvarighet.

Även andra företag inom bilindustrin experimenterar med användningen av blockchain-teknik. Dessa inkluderar leverantören ZF, banken UBS och mjukvarujätten IBM som arbetar på en så kallad “e-plånbok för bilar”, vilken skulle kunna möjliggöra säkra överföringar vid laddstationer, i parkeringsgarage samt vid vägtullar.

 

Källa: https://cointelegraph.com/news/porsche-first-to-test-blockchain-technology-for-cars