Ryssland, Ukraina och Venezuela leder anammandet av kryptovalutor

När det kommer till anammandet av kryptovalutor är det faktiskt varken Kina eller Ryssland som är världsledande. Det är istället Ukraina som har tagit på sig ledartröjan och i störst utveckling tar till sig de nya digitala valutorna. Detta enligt nyhetssajten Cointelegraph som i sin tur har hämtat uppgiften från Chainalysis.

Det finns nämligen ett globalt index för anammandet av kryptovalutor som kallas för Global Crypto Adoption Index 2020. Indexet belyser tre mätvärden:

 • det sammanräknade värdet av kryptotransaktioner i förhållande till inköpskraft per kapita
 • värdet av privatpersoners överföringar viktat mot inköpskraft per kapita
 • antalet kryptoinsättningar i förhållande till antalet internetanvändare.

Indexet tar även hänsyn till volymerna för överföringar som sker via P2P-handelssajter i förhållande till antalet internetanvändare och inköpskraft per kapita.

Och enligt detta index är de 10 länder med störst anammande av kryptovalutor följande:

 1. Ukraina (1 poäng)
 2. Ryssland (0,931 poäng)
 3. Venezuela (0,799 poäng)
 4. Kina (0,672 poäng)
 5. Kenya (0,645 poäng)
 6. USA (0,627 poäng)
 7. Sydafrika (0,526 poäng)
 8. Nigeria (0,459 poäng)
 9. Colombia (0,444 poäng)
 10. Vietnam (0,443 poäng)

En sak med denna lista som är ganska iögonfallande är avsaknaden av västeuropeiska länder. För på topp 10-listan finns alltså inte ett enda land i Västeuropa representerat. Däremot är såväl Ukraina som Ryssland representerade från östblocket och toppar dessutom listan i storartad stil.

I sin analys beskriver Chainalysis Venezuela som ett “utmärkt exempel” på de krafter som driver på anammandet av kryptovalutor i u-länder. De menar bland annat att vanliga venezuelaner använder digitala valutor för att motverka landets ekonomiska instabilitet.

Källa: Cointelegraph